Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce riști dacă nu te hidratezi corect

Autor: Daniela Purcaru | 05 June, 14:35 | 0 comentarii

Prins în iureşul treburilor zilnice, uiţi să bei îndeajuns de multă apă, ceea ce-ți provoacă lipsă de energie, irascibilitate și uscăciune a pielii. Dacă ignori aceste prime semnale pe care ţi le dă corpul este posibil ca situaţia să se agraveze.


Infecții urinare și balonare

Deshidratarea nu se iveşte rareori, doar când corpul e privat de lichide mai mult timp, ci și dacă nu atingi necesarul tău zilnic de apă vei vedea că pierzi din vitalitate, te concentrezi mai greu şi eşti mai nervoasă. Acestea sunt doar câteva semnale pe care ţi le dă organismul, pentru că, în profunzime, el are mult de suferit: procesele metabolice se desfăşoară mai încet, ducând la acumulări de grăsimi, toxinele se elimină mai greu, imunitatea scade, sângele devine mai dens şi creşte riscul de apariţie a cheagurilor, rinichii funcţionează anevoios, favorizând infecţiile urinare şi formarea pietrelor, digestia este mai lentă, provocându-ţi greţuri, lipsa poftei de mâncare, balonare, gaze intestinale. Vara, pericolul deshidratării este cu atât mai mare cu cât transpiri mai mult.

Oboseală și palpitații

Bea apă la cele mai mici semne de deshidratare, cum sunt setea, senzația de gură uscată, oboseala, palpitațiile, moleșeala, uscarea pielii, pierderea poftei de mâncare. Deshidratarea poate apărea și în caz de vărsături, diaree, febră, arsuri solare, diabet. Rehidratarea se face cu săruri minerale, pentru a restabili concentraţiile de potasiu şi sodiu ale căror cantităţi scăzute afectează buna funcţionare a inimii în mod special. În situaţiile grave, în care este vorba de simptome severe, precum leşin, febră peste 39°C, dureri mari de cap, de piept, de spate sau abdominale, dificultate de a respira mergi de urgenţă la camera de gardă a unui spital din apropiere.

Sunt indicate lichidele la temperatura camerei

Oricine ar fi tentat ca atunci când i se face sete să bea ceva rece cu nesaţ, mai ales când este foarte cald. Din păcate, pe cât de repede se iau aceste lichide, pe atât de rapid se elimină. În plus, se creează un dezechilibru în organism, pentru că o cantitate prea mare de apă dintr-odată scade concentraţiile mineralelor, cum sunt potasiul şi sodiul. Acestea sunt motivele pentru care este mai bine să bei apă sau ceaiuri medicinale la temperatura camerei, treptat.

Bine de știut!

Ai nevoie în fiecare zi de un aport de apă calculat astfel: 30 ml/kilocorp? Dacă ai 60 de kilograme, vei calcula 30 ml x 60 kg ceea ce înseamnă că trebuie să bei 1,8 litri de lichide pe zi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »