Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce nu știai despre boala bipolară: simptome, cauze de apariție

Autor: R.C. | 20 March, 15:48 | 0 comentarii

Tulburarea bipolară sau depresia maniacală este o afecțiune manifestată prin schimbări radicale de dispoziție. Altfel spus, o persoană se poate simți fericită o perioadă de câteva săptămâni, pentru ca, ulterior, să se cufunde într-o depresie adâncă.


Conform Asociației de Sprijin pentru Persoanele cu Tulburare Bipolară și Depresie, această boală este cea mai dramatică formă de manifestare a tulburărilor afective. Durata stărilor diferă de la un pacient la altul. Nu se poate vorbi, de exemplu, despre două săptămâni de fericire, urmate de două de tristețe.

Și în trecut, oamenii de știință au studiat ce este boala bipolară și ce simptome are. O parte din răspuns l-au descoperit Hipocrate și Areteu din Capadocia. Aceștia au indentificat o legătură între melancolie și mânie.

Factorii care pot declanșa această tulburare

Medicii nu dețin informații sigure despre cauzele tulburării bipolare. Se discută despre faptul că unele substanțe chimice din creier - serotonina, dopamina, adrenalina, cortizonul și altele - fluctuează anormal. Când nivelurile de substanțe cresc foarte mult, este posibil ca o persoană să dezvolte mânia. Când acestea scad îngrijorător, aceasta începe să sufere de depresie.

Cine este predispus să o dezvolte

Înregistrările medicale arată că tulburarea bipolară afecteaza bărbații și femeile aproape în mod egal. Atenție! Simptomele încep să debuteze – conform majorității cazurilor diagnosticate – în intervalul 15 – 30 de ani. În plus, dacă în familie există persoane cu istoric medical de tulburare bipolară, crește riscul ca această afecțiune să apară și la urmași. În principal, evenimentele stresante pot fi de vină pentru declanșarea ciclului de stări contradictorii.

Despre faza depresivă

În perioada episoadelor de depresie, printre simptomele care apar se numără tristețea, anxietatea, pierderea energiei și dificultatea de concentrare. Cei mai mulți își pierd interesul față de activitățile care îi satisfăceau înainte. Sau se pot îngrășa ori pot slăbi brusc, dorm prea mult sau prea puțin și au gânduri suicidale.

Faza mâniei, explicată

În timpul acestei faze, oamenii se simt euforici, au o stimă de sine exagerat de mare, sunt agitați. Specialiștii în domeniu spun că sunt comune în această fază comportamentele exagerate, inclusiv cheltuielile peste măsură, gesturile sexuale și abuzul de substanțe.

Cum se diagnostichează boala

După ce sunt eliminați posibilii factori care pot cauza schimbările de dispoziție – adică probleme hormonale, tiroidiene, posibile infecții ale creierului, tulburări de tip ADHD, afecțiuni neurologice, efecte secundare ale unor medicamente – medicul specialist în psihiatrie va pune un diagnostic. Pentru a fi cât mai corect, acesta se bazează pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit și pe alte simptome.

Din păcate, nu există niciun test de laborator sau altă investigație pentru identificarea tulburării bipolare.

Știai că scriitorii Honoré de Balzac, F. Scott Fitzgeral, Ernest Hemingway și Virginia Woolf au suferit de tulburare bipolară?

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »