Familia ta / Adolescenti »

Ce modele mai au adolescenții

Autor: Diana David | 13 June, 12:55 | 0 comentarii

Tu știi pe cine admiră adolescentul tău, care este modelul lui? Cum se simte influența acelei persoane în viața lui și care sunt comportamenul și valorile pe care le împărtășește cu ea?


Adolescenții au nevoie să își aleagă modele, fie că sunt bune sau rele, cărora le copiază comportamentul. Pentru un tânăr în formare, care încearcă să-și definească identitatea și un scop în viață, rolul modelului este să-l ajute să identifice comportamentele, atitudinile și calitățile de care are nevoie pentru a reuși în viață. Mass-media și internetul promovează asiduu tot felul de celebrități, care devin rapid modele pentru tineri.

Din păcate, adolescenții sunt publicul preferat de vedete și cântăreți lipsiți de valoare, actori care joacă în producții de serie sau starlete populare, ale căror calități se măsoară prin cantitatea de botox injectată în diferite părți ale corpului.

Pentru că modelul pe care îl admiră poate avea o influență semnificativă asupra tinerilor, este important ca părinții să comunice deschis și onest cu propriii copii și, eventual, să discute împreună dacă exemplul acestuia este demn de a fi urmat.

Iată câteva puncte de pornire pentru o posibilă conversație cu adolescentul tău, pe acest subiect:

Discută cu copilul tău despre filmele și serialele pe care le urmărește, despre muzica pe care o ascultă și încearcă să afli dacă admiră în mod special pe cineva – fie acesta actor, cântăreț, vlogger sau orice altă persoană. Află ce îi place, ce îl atrage la acea celebritate. Propune-i adolescentului să urmăriți împreună un episod din serialul preferat sau un concert cu trupa sau cântărețul său preferat. Citește câte ceva despre aceștia.

Discutați pe un ton relaxat despre stilul de viață și comportamentul starului ales drept model de tânărul tău și ascultă-i părerea. E important să știi că, dacă ești abil și răbdător, poți să-l faci pe copilul tău să înțeleagă că deși persoana pe care o admiră este extrem de talentată și bine primită de public, asta nu înseamnă că nu poate face și greșeli în viața personală sau că nu este supus erorilor, ca oricare dintre noi.

Este posibil ca modelul adolescentului să nu fie ales neapărat din rândul celebrităților. El poate proveni din orice categorie socială și din orice mediu cu care interacționează tânărul. Poate fi și un membru al familiei, un profesor, un antrenor sau, de multe ori, un coleg sau un prieten mai mare. Dacă este o persoană responsabilă, care ia decizii pozitive, un astfel de model poate influența în bine dezvoltarea copilului tău.

Și părinții pot fi idoli

Nu în ultimul rând, este important să nu uiți că tu vei rămâne mereu unul dintre modelele copilului tău! Un studiu realizat acum 4 ani de Școala de Valori, despre valorile și modelele adolescenților din România, a scos la iveală că 62% dintre tineri considerau că principalul lor model sunt părinții - sau unul dintre părinți -, 25%, alte persoane din familie și mai puțin de 3% au declarat că modelul lor este o vedetă sau o persoană publică, din țară sau din străinătate.

Comportamentul părinților îi oferă adolescentului un fel de tipar, în funcție de care își configurează viitorul. Iar tinerii îi respectă pe adulții consecvenți cu sine, care fac cu adevărat ceea ce spun. Așa că, în loc să îi spui ce e bine și ce e rău, contează mai mult să îi oferi un model prin propriul tău comportament și prin propriile tale valori. Nu uita că faptele contează mai mult decât vorbele, iar un adolescent știe deja să facă diferența între una și cealaltă.

Opinia psihologului

Mirela Pop, psihoterapeut, drmirelapop.wordpress.com

Unul dintre cele mai importante mecanisme de învățare a adolescenților este învățarea prin model. Fie că un anumit comportament este însușit de la părinte, fie că este introiectat de la cei din jur, alegerea ,,modelului de urmat” îi revine adolescentului. Dacă părintele este văzut ca un model de succes (fericit, realizat, având o viață bună), are șanse mari ca el să fie modelul cel mai frecvent urmat. Dacă însă ceea ce își dorește adolescentul de la viață este foarte departe de modelul parental sau dacă adolescentul a adunat multe resentimente împotriva părinților săi, își va căuta modele în exterior și se va dezice în mod extremist de propria familie.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »