Viata sexuala / Boli venerice »

Ce măsuri iei în caz de herpes genital

Autor: Raluca Cocriş | 25 June, 13:55 | 20 comentarii

Infecţia cu virusul herpetic se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă şi arsuri. Se întâmplă să ai astfel de semne în zona genitală? Este posibil să fi contractat virusul prin contact sexual. Nu te speria, află ce măsuri poţi lua de acum înainte!


Herpesul, care poate apărea atât în zona bucală şi/sau în zona genitală, este o afecțiune contagioasă, care poate recidiva. La început, infecţia se poate recunoaşte prin mâncărime, senzaţie de arsură şi înroşirea zonei genitale.

Apar apoi vezicule mici, care se sparg, şi în urma lor rămân leziuni deschise, extrem de dureroase. Simptomele pot fi însoţite de scurgeri vaginale mai dense şi de culoare închisă, şi de usturimi la urinare.

 Manifestările pot apărea la câteva ore de la infectare sau pot trece ani până la apariţia lor. În acest ultim caz, virusul se menţine în stare latentă în corp.

Din păcate, persoana infectată poate sufere recidive ale infecţiei, care apar şi de şase ori pe an. Dacă este menținută igiena zonei, leziunea poate să se vindece în cel mult trei săpămâni.

Important! Nu aplica pe piele rivanol, spirt medicinal sau alcool. E bine să laşi pielea să „respire“ şi să se formeze o crustă.

Prin contact sexual, dar şi cu… prosoape

Herpesul genital se „ia“ prin contact sexual, dar şi prin folosirea prosoapelor sau a lenjeriei intime în comun cu alte persoane infectate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru folosirea… jucăriilor sexuale.

Herpesul genital poate fi cauzat atât de virusul herpetic (Herpes Simplex) 1, cel care determină apariţia herpesului labial sau cel format în jurul gurii, cât şi de Virusul Herpes Simplex 2.

Cu alte cuvinte, explică medicul ginecolog Laurenţiu Crăciunaş, se poate contracta herpesul genital de la o persoană care are herpes labial, prin sex oral.

Risc mare de infecţie este atunci când se produce erupţia cutanată, dar se poate lua virusul şi în perioadele dintre erupţii, când nu există niciun semn vizibil pe piele.


Mai poți citi:

 - Cât de periculoși sunt negii genitali?

 - 3 remedii utile în infecțiile genitale

 - Ce investigașii urogenitale e bine să faci?


Nu sparge veziculele!

Este important să menţii zona afectată curată şi uscată şi încearcă să rezişti tentaţiei de a sparge veziculele. Igiena riguroasă este esenţială în perioada în care infecţia se manifestă agresiv.

Spălatul pe mâini după fiecare contact direct cu leziunea este obligatoriu. Se evită atingerea feţei şi a ochilor. Te poţi infecta şi în alte zone ale corpului. Se recomandă purtarea unei lenjerii intime comode, lejere, din bumbac.

Atunci când cureţi zona infectată nu utiliza şerveţele umede, pentru că rişti să anulezi efectul tratamentului.
Foloseşte obiecte de igienă şi veselă proprie.

Cum previi: În primul rând se recomandă utilizarea prezervativului în cazul în care partenerul sexual prezintă suspiciuni ori în cazul partenerilor multipli.

Atenție! Prezervativul nu prezintă siguranță de 100%.

Ce favorizează recidivele

Deşi herpesul genital se tratează şi semnele vizibile dispar în totalitate, există factori care determină apariţia recidivelor. Printre cei mai cunoscuţi sunt: sistemul imunitar slăbit, stresul emoţional, oboseala, infecţiile urinare, dar şi menstruaţia şi alimentaţia.

Aciclovirul este cel mai comun medicament

Infecţia cu virusul herpetic necesită adesea tratament doar în puseele acute, când apare leziunea pe piele. Cel mai recomandat medicament în această situaţie este Aciclovirul, care are proprietăţi antivirale puternice faţă de virusurile herpes simplex tip I şi II.

Laurenţiu Crăciunaş
doctor stagiar spitalul „The Christie”, Manchester, Marea BritanieInfecţia herpetică nu se vindecă

Odată „achiziţionată”, infecţia cu virusul herpetic nu se vindecă, dar pot exista perioade lungi de timp fără nicio erupţie. Mai mult decât atât, peste 50% dintre persoanele infectate cu virus herpetic nu au niciodată o erupţie. După vindecarea unei erupţii acute, virusul rămâne cantonat în celulele nervoase ale pielii şi se poate reactiva oricând organismul este supus stresului (scăderea imunităţii, deshidratare, o altă infecţie undeva în corp, malnutriţie, stres psihic etc).

Persoanele imunocompromise (HIV/SIDA, vârstnicii etc) pot dezvolta encefalie herpetică, o afecţiune relativ rară, dar care poate fi fatală. Odată dezvoltată, chiar dacă nu determină decesul persoanei în cauză, va lăsa sechele neurologice, inclusiv tulburări de personalitate.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Mariana | 07 October 2013, 19:15
Buna seara,m-am infectat cu herpes genital,in urma cu 7 ani sm facut tratanent cu aciclovir timp de un an si nu am vazut nici o schimbare...Acum se produc eruptii cutanate fortye des chear si de doua ori pe luna,nu stiu ce sa mai fac ....Va rog dati- mi un sfat.
2 Postat de: Mirela | 30 May 2014, 22:33
Buna. Incearca protocolul HERPOX. da i cautare pe net si cumpara cele 3 produse care sunt. Te va ajuta din prima saptamana. Multa sanatate
3 Postat de: Dan | 24 June 2014, 15:07
Am facut tratament cu valtrex timp de aproximativ 8 luni cate o pastila pe zi Dimineața iar cand imi apărea 2 una dimineața una seara timp de 5 zile plus crema Zovirax de 3x....vi l recomand din inima stiu ce inseama sa ai erupții de 2-3 ori pe luna ...încercati va rog si asta o cutie este in jur de 60 lei are 10 tablete
4 Postat de: Liviu | 04 December 2014, 12:39
Oferta noua de lucru part-time si full-time! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
5 Postat de: Vasy | 05 December 2014, 23:42
Recomamdarea, poate aduce ea bani? De cate ori ai vazut un film care ti-a placut si l-ai recomandat altora si acestia au mers sa-l vada? Ai fost rasplatit pt aceasta? Cumperi paine tot de la acelasi magazin ca este aproape de tine si iti place. Ai fost rasplatit pt aceasta de catre patronul magazinului? Exemplele pot continua. Cate recomandari a ceea ce iti place, si ce iti face bine, faci? Dar nu ai fost rasplatit. Prin recomandare poti sa castigi bani, dar numai daca vrei. Pt ati da mai multe sfaturi trimite-mi la adresa de email [email protected] enuntul "Vreau sa cunosc mai multe" si eu iti voi trimite multe informatii valoroase. Vreau sa colaborez doar cu cei real interesati. Astept emailurile dumneavoastra.
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »