Familia ta / Sarcina »

Ce mănânci după ce naşti

Autor: Raisa Cristea | 26 May, 14:30 | 1 comentariu

Dieta postnatală trebuie să fie una încărcată nutritiv, bogată în minerale, vitamine și fibre alimentare și săracă în grăsimi saturate. Este o dietă sănătoasă, care să ajute atât mama, cât şi bebeluşul.

Silueta de înainte de naştere se recapătă în 8-12 luni

Multe dintre mămici revin la silueta de dinainte de a naşte într-o perioadă cuprinsă între opt şi 12 luni. În cazul în care bebelușul este alăptat, dieta ar trebui plănuită cu responsabilitate, pentru că toate substanțele care se formează și se descompun în timpul lipolizei vor afecta compoziția laptelui și implicit starea generală a copilului.

„Așadar, în cazul alăptării, în primele 3 luni postnatale ar trebui să fie concentrate asupra unui program alimentar sănătos, îmbinat cu exerciții fizice ușoare. Dieta postnatală trebuie să fie una încărcată nutritiv, bogată în minerale, vitamine și fibre alimentare și săracă în grăsimi saturate", spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist, citată de Agerpres. 

Care este cea mai potrivită dietă pentru mămici

În opinia medicului, din punct de vedere dietetic, postnatal se fac două mari greșeli: ori se consumă alimente procesate și goale de nutrienți, ori se practică diete hipocalorice sau, mai rău, înfometarea, ambele variante fiind nesănătoase și aducătoare de kilograme.

„Cea mai echilibrată dieta este formată din 50% carbohidrați complecși, cât mai puțin rafinați, 30% grăsimi (cât mai multe nesaturate) și 20% proteine. Carbohidrații complecși pot fi consumați sub formă de: cereale, musli, orez brun, paste integrale. Ei sunt bogați în fibre, fier, calciu, vitamina B, au puține grăsimi și sunt sățioși. Legumele sunt de preferat să se consume proaspete sau congelate și mai puțin din conserve (bogate în sodiu și aditivi alimentari): spanac, varză, salată, mazăre, fasole verde, morcovi, ardei gras, ceapă, usturoi, ridichi, roșii, castraveți, etc. Legumele sunt surse bogate în enzime și vitamine și sunt sărace caloric", precizează nutriționistul.

Totodată, fructele sunt recomandate sub forma proaspătă sau înghețată și mai puțin sub formă de compot sau conservă (dispar enzimele și au adaosuri mari de zahăr).

„Fructele sunt bogate în antioxidanți: vitaminele A, C, acid folic, fibre și sunt sărace în grăsimi și calorii: mere, pere, portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, ananas, etc“,afirmă Lygia Alexandrescu.

Ea recomandă ca grăsimile să fie consumate doar sub forma nesaturată, uleiul de măsline, care este o bună sursă de acizi grași esențiali și de vitamine liposolubile: A, D, E, K.

Sportul este recomandat

De asemenea, rolul exercițiilor fizice nu trebuie minimizat. „De îndată ce medicul consideră că organismul este pregătit, se pot începe programe de gimnastică ușoară care să dureze câte 10 minute la început și apoi să crească treptat și ca durată, și ca intensitate. Prin mișcare se vor obține beneficii atât fizice, cât și psihice“, subliniază medicul.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Maamii | 04 June 2016, 17:34
Ce prostie! Nu mananci niciodata varza, mazare, fasole, ceapa, usturoi sau citrice in primele 3 luni postnatale, daca alaptezi. Daca vrei doar sa slabesti, da, mananci ce consideri.
Adauga un comentariu »