Familia ta / Bebe »

Ce legătură ar putea fi între alăptarea prelungită și cariile la copii

Autor: Raluca Cocris | 25 February, 13:13 | 0 comentarii

Laptele matern are o valoare inestimabilă și multe beneficii pentru sănătatea copilului sunt asociate cu acest elixir. Din păcate, alăptarea prelungită, peste doi ani, poate aduce și riscuri, anunță oamenii de știință americani.


Deși Organizația Mondială a Sănătății încurajează alăptarea timp de minimum șase luni până la 2 ani și poate și peste această vârstă, trebuie să știi că cercetătorii americani au descoperit că laptele poate favoriza apariția cariilor dentare la sugari.

Cum poate alăptarea să fie de vină pentru apariția cariilor la cei mici? Există un răspuns și pentru acest lucru. În timpul alăptării, saliva din gura copilului nu mai ajunge la dinți, ca să-i curețe și să distrugă placa bacteriană.

La această concluzie au ajuns oamenii de știință americani, care au descoperit că riscul ca cel mic să aibă carii crește cu frecvența alăptării, după ce copilul împlinește doi anișori.

Cum apar cariile

Sunt două aspecte care trebuie luate în considerare, spune William Bowen, specialist în cadrul Centrului Medical al Uiversității din Rochester, New York (SUA). Primul este despre laptele matern, care poate, chiar dacă într-o mică măsură, să favorizeze apariția cariilor. Al doilea este legat de gestul făcut în timpul suptului; de aici provin cele mai multe temeri.

Potrivit Centrului Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății, doar 16% din numărul bebelușilor din SUA au fost alăptați exclusiv în ultimele șase luni. Cu toate acestea, s-a descoperit că la patru din zece copii alăptați până la doi ani au apărut carii. Mai mult, 48% din cei hrăniți cu lapte matern și după vâsta de doi ani trebuie să meargă la dentist, pentru a rezolva problema cariilor.

Când bebelușii sug sânul, dinții sunt izolați, iar saliva nu mai poate ajunge la ei, să-i curețe.

Bine de știut!

Din fericire, Bowen are și câteva recomandări pentru mamele care încă alăptează: să nu stea cu copilul mufat la sân toată noaptea și să curețe regulat dințișorii celui mic.

Academia Americană de Pediatrie Dentară sfătuiește mamele care încă nu și-au înțărcat bebelușii să meargă cu copiii la dentist, pentru un control de rutină, până ca aceștia să împlinescă vârsta de un an.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »