Sanatatea ta / Tratamente »

Ce indicații au tratamentele cu laser

Autor: Diana David | 05 May, 11:15 | 1 comentariu

Folosită pe scară din ce în ce mai largă, terapia cu laser este din ce în ce mai folosită, având numeroase indicații.


Terapia cu laser cuprinde metodele de tratament bazate pe aplicarea radiațiilor din domeniul optic. Cea mai importantă caracteristică a laserului, care determină și eficiența acestuia, este prezența unei lungimi de undă fixe. Cu alte cuvinte, laserul este o lumină monocromatică.

Parametrii energetici ai radiației laser sunt selectați în funcție de modul de funcționare a aparatului și de tehnica utilizată, precum și de indicațiile tratamentului. Echipamentele laser existente în momentul de față sunt împărțite 3 categorii: aparate pentru chirurgie, pentru tratament și pentru diagnosticare.

Ce avantaje are

În momentul de față, terapia cu laser și-a demonstrat eficiența și beneficiile pe termen lung în toate domeniile medicinii: neurochirurgie, dermatologie, oftalmologie, ginecologie, recuperare medicala, ortopedie, cardiologie, urologie, stomatologie. Cel mai mare avantaj al acestei metode constă în faptul că are extrem de puține contraindicații. Chiar și acolo unde, în general, există contraindicații stricte – cum sunt oncologia, sarcina sau vârsta înaintată, e necesar ca medicul să aleagă tehnica potrivită fiecărui pacient în parte.

Tratamentul se aplică ușor, timpul de recuperare este minim, iar efectele adverse nu sunt semnificative. Terapia cu laser nu interacționează cu alte medicamente și, mai mult, reduce substanțial necesitatea administrării acestora. În urma tratamentului, s-a observat o creștere a metabolismului celular și stimularea secreției hormonilor de creștere.

Când este recomandată 

Indicațiile pentru tratamentul cu laser sunt diverse. Iată câteva dintre ele:

- inflamații ale bolilor acute și cronice

- septicemii

- procese inflamatoare după leziuni și intervenții chirurgicale

- tromboflebită și flebotromboză (cheaguri venoase), oriunde sunt localizate și pentru orice tip de boală, fie ea acută sau cronică

- boala coronariană ischemică 

- insuficiență cerebrală

- boli ale vaselor limfatice cu cauze diferite

Citește și: Operația de cataractă cu laser

- imunodeficiențe de orice natură, provocate de operații sau alte boli

- boli autoimune, astm bronșic și alergii

- pancreatită acută și cronică

- gastroduodenită și ulcer duodenal

- dermatoză, neurodermatită, psoriazis și arsuri

- diabet zaharat

- răni care se vindecă greu.

Util și în profilaxie

Laserterapia este utilizată și în scop preventiv, în următoarele situații:

- pentru a preveni apariția unor complicații după intervenții chirurgicale, leziuni abdominale și ale toracelui

- recidivă de neurodermită și psoriazis

- infecții ale persoanelor care suferă de hemoblastoză (neoplasme care se dezvoltă din celulele hematopoietice)

- în diferitele stadii de imunodepresie după radioterapie sau terapie citostatică.

Terapia cu laser este indicată, de asemenea, pentru creșterea capacității de muncă, în cazul persoanelor care acuză stări de slăbiciune sau sunt predispuse la răceli. Este utilizată frecvent și în tratamentele cosmetice, în special pentru întinerirea pielii, pentru înlăturarea cicatricilor, a vergeturilor și a ridurilor.

Indicat și în oncologie

Mii de studii clinice efectuate în ultimele decenii, în întreaga lume, au demonstrat siguranța radiației laser cu intensitate scăzută (LIL) pentru tratamentul și reabilitarea pacienților care suferă de cancer. Specialiștii atrag atenția că este destul de răspândită o concepție potrivit căreia lumina laser poate stimula creșterea tumorală, dar că aceasta ar fi nejustificată și s-ar datora unei confuzii în privința termenului „iradiere“. Aceasta ar aparține însă altor tehnologii, care nu au nimic de-a face cu laserul.

Bine de știut!

- Terapia laser pentru articulații este indicată în cazurile de artrită, artrită primară și secundară a umărului, probleme ale articulației genunchiului, precum și în cazul leziunilor și ligamentelor articulare.

- În ginecologie, terapia cu laser este folosită destul de des, datorită eficienței terapeutice ridicate, atât extern cât și intravaginal, cu ajutorul unui senzor special. Tratamentul este indicat pentru procese inflamatoare cronice, disfuncție menstruală, insuficiență ovariană, endometrioză, endocervicită, în anumite cazuri de infertilitate și pentru îmbunătățirea evoluției postpartum.

Știați că...?
...tratamentul cu ajutorul laserului are o vechime de mai bine de un secol? A fost experimentat pentru prima oară de fizioterapeutul danez N.R. Finsen, care a primit Premiul Nobel, în 1903, pentru cercetările sale în acest domeniu.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 17:25
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »