Sanatatea ta / Tratamente »

Ce este și cum ne poate ajuta imunoterapia

Autor: Diana David | 28 April, 08:00 | 0 comentarii

În ultimii ani, imunoterapia a oferit din ce în ce mai multe soluții în tratamentul unor boli, inclusiv cancerul.


Imunoterapia este utilizată atunci când sistemul imunitar uman eșuează. Acest lucru poate însemna că nu mai este capabil să detecteze și să elimine anumiți agenți patogeni sau substanțe dăunătoare, să distrugă celulele defecte din organism sau să deosebească celule care atacă organismul de țesutul sănătos.

Termenul de imunoterapie cuprinde diferite tipuri de tratament, care au același scop: acela de a influența un sistem imunitar care nu mai funcționează la parametri normali. În funcție de boală, aceste terapii urmăresc fie să consolideze, fie să inhibe sistemul imunitar.

Cum funcționează și care sunt efectele

În ultimele decenii, imunoterapiei i s-a acordat din ce în ce mai multă importanță în cercetarea medicală, în special pentru pentru transplantul de organe și pentru tratamentul cancerului, al bolilor autoimune – diabetul zaharat de tip 1, scleroza multiplă, spondilita anchilozantă, boala Crohn, reumatismul.

Termenii de „imunoterapie prin stimulare” apar pretutindeni în literatura de specialitate, făcând referire la un spectru larg de proceduri diferite. Acestea includ injecții cu microorganisme vii sau moarte, cu rolul de a întări sistemul imunitar sănătos și de a stimula formarea de anticorpi.

Speranțe de tratament în cancer

Imunostimulatorii le sunt administrați și pacienților cu cancer, pentru a impulsiona activitatea sistemului lor imunitar, slăbit de boală. Mulți oncologi au speranțe mari legate de imunoterapie. În cazurile de cancer intestinal, de exemplu, s-a dovedit a fi eficace imunoterapia specifică activă (ASI), în cadrul căreia pacientului îi sunt injectate antigene tumorale. Imunostimulatoarele interferon și interleukin, care suprimă creșterea celulară și măresc răspunsul imunitar, s-au dovedit, de asemenea, benefice în cazul anumitor tipuri de tumori.

Tot pentru vindecarea cancerului este folosită și imunoterapia personalizată, cum e tratamentul cu celule dendritice autologe, care are ca scop distrugerea tumorii prin activarea controlată a sistemului imunitar. Și vaccinurile împotriva unor virusuri cauzatoare de cancer sau a anticorpilor monoclonali (proteine active imunologic), sunt utilizate cu tot mai mult succes în terapia cancerului.

În principiu, imunoterapia cancerului produce un efect mai orientat și mai selectiv împotriva celulelor canceroase decât metodele tradiționale, chimioterapia și radioterapia. Dar, în majoritatea cazurilor, nu este suficientă pentru a învinge boala, ci acționează doar ca un adjuvant care sprijină intervenția chirurigicală sau chimioterapia.

Folosită pentru tratarea alergiilor

Imunoterapia este folosită, de multă vreme, și în tratamentul alergiilor, sub forma unor injecții antialergice. Acestea introduc în organism cantități foarte mici din alergen, până când îl desensibilizează, blocând anticorpii care li se opun. De curând, s-a pus și problema folosirii pe o scară mai largă a imunoterapiei sublinguale, care constă în plasarea câtorva picături de soluție alergenă sub limbă, sau a celei cu capsule gelatinoase. Astfel ar putea fi înlăturat cel mai mare neajuns al imunoterapiei - înțepăturile, având în vedere că, până la încheierea tratamentului, este probabil ca un pacient să fi făcut peste o sută de injecții.

O echipă de experți care a analizat 24 de studii, incluzând mai mult de 900 de pacienți cu alergii, a constatat că injecțiile cu alergeni au fost eficiente la 71% dintre ei, ducând la mai puține simptome, o mai mică inflamare la nivelul plămânilor și o nevoie redusă de medicamente.

Posibilă terapie în leucemie

La spitalul universitar din Berna, capitala Elveției, se desfășoară, în prezent, un studiu clinic pentru o nouă imunoterapie împotriva leucemiei. Anticorpi descoperiți în laborator sunt folosiți pentru a inhiba creșterea și înmulțirea celulelor stem tumorale. Din luna ianuarie a acestui an, un grup pilot de pacienți cu leucemie acută are acces la o nouă metodă de tratament, de la care se așteaptă rezultate spectaculoase în lupta cu această boală.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »