Familia ta / Sarcina »

Ce cauze au pierderile repetate de sarcină

Autor: Luiza Moldovan | 21 May, 10:00 | 0 comentarii

Una dintre cele mai dureroase experiențe pentru o femeie care-și dorește copii este pierderea sarcinii. Înainte de toate, este important să fie aflată cauza avortului spontan.


Când vine vorba de avortul spontan, sunt unele femei care au o predispoziție mai mare față de altele. E vorba de femeile cu maladii preexistente, ca diabetul și hipertensiunea. Pentru a limita riscul de avort spontan, aceste femei trebuie să-și echilibreze mai întâi patologia, înainte să-și asume o sarcină. Pe acestea, medicul curant le va ține sub o observație specială.

O altă categorie de risc sunt femeile infectate cu un virus (hepatită B sau C, HIV, mycoplasma sau Chlamydia). Din păcate, dintre femeile care au un avort spontan, 20% prezintă riscul altor sarcini pierdute. Există mai multe explicații pentru sarcinile pierdute, care, pentru orice femeie sunt traumatizante psihic și fizic.

Anomaliile cromozomiale

Sunt cea mai frecventă cauză a avortului spontan și înseamnă că repartizarea perechilor de cromozomi nu se realizează correct. Astfel, există riscul ca segmentele cromozomiale să aibă fie mai mulți, fie mai puțini cromozomi.
Cele mai multe dintre sarcinile cu anomalii cromozomiale se vor opri din evoluție. Dar faptul că o sarcină sau mai multe au fost compromise nu înseamnă că viitoarele sarcini vor fi cu probleme cromozomiale.

Malformațiile uterului

Un uter deformat sau prea mic ori prea mare e a doua cauză majoră pentru care o sarcină nu poate fi dusă la termen.
Există mai multe tipuri de malformații ale uterului. Uterul septat (e împărțit în două) sau uterul cordiform (în formă de inimă) nu pot permite sarcinii să evolueze.

O altă problemă ar fi colul care nu are capacitatea să stea închis pe toată perioada sarcinii, astfel că riscul ca sarcina să fie compromisă e constant. Un col slab strâns se poate deschide,   producându-se astfel un avort spontan.

Citește și: Cât de gravă este sarcina extrauterină

Problemele hormonale

Anumite dereglări hormonale pot fi la originea unui avort spontan. Cea mai frecventă e insuficiența progesteronului sau defectul de fază luteală. Faza luteală e perioada dintre ovulație și următoarea menstruație, caracterizată prin secreția de progesterone – o hormone esențial pentru susținerea sarcinii.

Când acesta e prea puțin, sarcina e pusă în pericol. O femeie care pierde sarcini în mod repetat va fi sfătuită de medicul curant să-și facă analize hormonale complete. Vestea bună e că această insuficiență de progesteron se poate remedia prin medicamente, astfel ca acest hormon fără de care sarcina nu poate să existe, să fie în cantități suficiente.

O altă anomalie hormonală e hiperandrogenismul. Asta înseamnă că nivelul de testosteron din corpul femeii e foarte ridicat. Hiperandrogenismul e cauzat de ovarele polichistice dar și acest lucru poate fi remediat prin medicație.

Bolile autoimune

Dacă unele boli autoimune agresează sistemele digestiv, nervos sau endocrin, altele afectează direct sarcina. Cel mai mare risc de avort spontan, dintre toate bolile imune, îl presupune lupusul – 10%. De asemenea, sindromul antifosfolipidic, în care sistemul imunitar al mamei atacă pereții placentei, implică un mare risc de avort spontan. Unele femei cu lupus pot să dezvolte sindrom antifosfolipidic.

Asta nu înseamnă că o femeie cu o problemă autoimună nu poate să nască un copil sănătos și fericit. Medicul e cel care-i va explica pacientei riscurile și complicațiile, dar și cele mai bune strategii pentru ca sarcina să fie dusă la termen.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »