Viata sexuala / Fertilitate »

Ce boli afectează fertilitatea

Autor: Ramona Liță | 23 February, 14:00 | 1 comentariu

Afecțiunile care întârzie sau, din păcate, afectează fertilitatea unui cuplu nu țin doar de aparatul reproducător. Sunt cazuri când anumite boli, nedepistate și netratate la timp, pot influența într-o măsură destul de mare capacitatea unui cuplu de a avea copii.

Pentru a afla care sunt bolile ce împiedică obținerea unei sarcini, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Deși sunt multe cazurile de infertilitate în care stresul ori vârsta sunt printre principalii factori ce împiedică apariția unei sarcini, există și o serie de afecțiuni, unele tăcute sau cu simptome comune cu ale altor boli din afara sferei genitale, ce afectează fertilitatea, ne-a declarat dr. Vythoulkas.

Ce este boala inflamatorie pelvină?

O afecțiune ce se manifestă prin dureri pelvine, uneori prin febră, tulburări la urinare sau chiar balonare ori tulburări de tranzit. Cel mai adesea, această afecțiune este cauzată de bolile cu transmitere sexuală (BTS) – infecțiile cu chlamydii, gonococ, mycloplasme ori de anumite intervenții chirurgicale asupra uterului.

Nedepistate la timp, bolile cu transmitere sexuală se extind și pot duce la inflamarea sau chiar la obstrucția trompelor uterine, fapt ce poate împiedica obținerea unei sarcini.

Tot bolile cu transmitere sexuală se fac răspunzătoare și pentru infecțiile asupra colului uterin sau endocervicitele. Aceste boli cu transmitere sexuală pot afecta și bărbații – nedepistate și fără tratamentul potrivit pot evolua către azoosmermie sau absența spermatozoizilor din lichidul seminal.

Află care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice AICI

Tiroida și infertilitatea

Hipotiroidismul este o afecțiune tiroidiană ce constituie o altă cauză a infertilității feminine, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta, prin deficitul de hormoni tiroidieni, afectează ovulația femeii și îngreunează astfel procesul concepției.

Endometrioza afectează trompele, ovarele, colul uterin, vaginul și, în cazuri rare, se extinde asupra altor organe (ficat, vezică urinară, intestin etc). Poate fi recunoscută prin durerile puternice manifestate în primele zile ale menstruației, sângerări menstruale neregulate, dureri lombare acute, dar și în timpul actului sexual.   

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină, prezentă la femeile tinere, și este una dintre cauzele frecvente ale infertilității de tip feminin. Simptomele acestei afecțiuni nu sunt greu de depistat – lipsa menstruației pe durata mai multor luni, kilogramele în plus, pilozitate excesivă. Această tulburare endocrină provoacă lipsa ovulației și duce, implicit, la diagnosticul de infertilitate.

Menopauza precoce și sarcina

Menopauza precoce sau insuficiența ovariană prematură este reprezentată de încetarea menstruației înainte de împlinirea a 40 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Apariția menstrelor neregulate, a bufeurilor, a incotinenței urinare, a uscăciunii pielii, a schimbărilor bruște de dispoziție, scăderea libidoului sunt simptome ale acestei afecțiuni ce afectează  mai mult de 5% din populația feminină a lumii aflată la vârsta reproductivă. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale amănunțite (FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiolul, AMH sau hormonul anti-mullerian).

Atenție la surplusul de kilograme!

Nu în ultimul rând, obezitatea reprezintă o cauză a infertilității și conduce la apariția dezechilibrelor hormonale, la boli cronice și la dereglări ale ciclului menstrual, afectând în mod direct ovulația. Obezitatea reprezintă un factor de infertilitate și pentru bărbați, aceasta afectând în special calitatea și cantitatea spermei.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Karin | 24 February 2018, 11:46
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »