Sanatatea ta / Analize medicale »

Ce arată transaminazele

Autor: Sorina Severin | 26 February, 10:50 | 2 comentarii

La analizele de sânge uzuale este bine să includem și transaminazele, adică enzimele hepatice. Valorile crescute ale acestora semnalează suferințe ale ficatului.


Articole similare:

Celulele de la nivelul ficatului au nevoie de enzime pentru a funcționa corespunzător. Două dintre aceste enzime se numesc transaminaze, cunoscute ca alanin aminotransferaza (TGP) și aspartat aminotransferaza (TGO).

Ce sunt

Transaminazele se găsesc în special în ficat (enzima TGP), dar sunt întâlnite și în mușchii scheletului, ai inimii, în creier și în rinichi (enzima TGO). În celula hepatică, ele contribuie la detoxificarea diferitelor substanțe care ajung în sânge și au rol metabolic.

Chiar și în cazul persoanelor sănătoase, o parte din aceste enzime străbat membrana celulei hepatice și intră în circulația sângelui. Însă atunci când ficatul este suprasolicitat, membrana celulară se fisurează, iar în sânge ajunge o cantitate mai mare de transaminaze.

Valori normale

Valorile normale ale transaminazelor TGO oscilează între 5-40 unități pe litru, în timp ce în cazul TGP ele se încadrează între 7-56 unități pe litru. Totuși, aceste valori pot fi depășite în cazul persoanelor care au kilograme în plus, fără a indica o afecțiune hepatică. În același timp, o valoare crescută a TGP nu indică automat și o suferință a ficatului.

Valorile lor pot fi afectate fie de probleme ale ficatului, fie de alte boli. De exemplu, transaminazele crescute pot fi un prim indiciu al unei hepatite acute virale, a hepatitelor cronice de tip B și C, a hepatitei autoimune sau a cirozei hepatice alcoolice, virale sau medicamentoasă.

Valorile foarte ridicate sunt specifice hepatitelor A și B sau supradozei cu paracetamol. Valorile moderate pot fi un semn al depunerii de grăsime pe ficat sau pot fi cauzate de hepatita C. În cazul hepatitelor, transaminazele nu indică automat și evoluția bolii. De exemplu, în hepatita A, transaminazele pot fi foarte crescute, dar boala să aibă o evoluție bună.

Pacienții cu hepatita C pot avea nivele crescute ale transaminazelor, dar boala să se transforme în hepatită cronică. Hemoliza (distrugerea globulelor roșii), traumatismele musculare, insuficiența suprarenală, infarctul și expunerea prelungită la frig pot mări valorile transaminazelor.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Simona | 26 February 2016, 19:00
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
2 Postat de: Manuela | 27 February 2016, 11:52
Faci bani acasa la tine! Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu. Condiții: calculator, conexiune internet, studii medii cel putin, cunostinte de operare cu documente word si pdf, seriozitate, dorinta de a invata ceva nou. Asiguram: instruire gratuita si indrumare pas cu pas, contract de comision. Cereti detalii la adresa de email:[email protected]

Adauga un comentariu »