Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cât de rău îți fac de fapt băuturile dietetice! Ce efect au îndulcitorii asupra ta

Autor: A.C. | 05 October, 12:50 | 0 comentarii

Băuturile dietetice și îndulcitorii artificiali pe care mulți le folosesc pentru a reduce consumul de zahăr ar putea de fapt să îți afecteze sănătatea. Consumând aceste băuturi, crește riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, sugerează ultimele cercetări.


Oamenii de știință au descoperit că doar două săptămâni de aport ridicat de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii au fost suficiente pentru a modifica semnificativ compoziția bacteriilor din intestin.

Acest lucru schimbă modul în care organismul absoarbe și reglează zahărul din sânge, care în timp crește riscul de a dezvolta diabet.

Constatările se referă în special la faptul că mulți oameni sunt deja expuși riscului de diabet zaharat - cum ar fi cei care sunt obezi sau au deja o cantitate ridicată de zahăr în sânge ridicat - și totuși consumă băuturi și îndulcitori.

Cercetătorii, conduși de profesorul Richard Young de la Adelaide Medical School din Australia, au urmărit 29 de tineri sănătoși timp de două săptămâni.

Jumătate dintre ei au primit capsule de îndulcitori care conțin sucraloză și acesulfam-K, echivalentul a aproximativ patru și jumătate de doze de băutură dietetică pe zi. Cealaltă jumătate a primit capsule placebo fără îndulcitori.

Cercetatorii au analizat bacteriile din intestinul voluntarilor și au descoperit o modificare semnificativă a celor care au consumat îndulcitori, împreună cu eliberarea îngreunată a hormonului GLP-1, care ajută la controlul nivelurilor de glucoză din sânge.

Două săptămâni de suplimente cu îndulcitori cu conținut scăzut de calorii au fost suficiente pentru a întrerupe bacteriile intestinale și pentru a crește abundența celor care lipsesc în mod normal la persoanele sănătoase.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »