Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

Când este recomandată inseminarea artificială

Autor: Dorina Novac | 17 May, 16:00 | 1 comentariu

Câteodată, oricât de mult ți-ai dori să se întâmple minunea, sarcina întârzie să apară. Ce ai de făcut? Mergi, împreună cu partenerul de viață, la un control ginecologic amănunțit la medicul specialist în infertilitate.

De ce la un specialist în infertilitate? Pentru că trecerea anilor, mai ales în cazul femeilor, nu este un aliat, ci o cauză a infertilității. Iar pentru a afla motivele pentru care nu reușești să rămâi însărcinată este nevoie de investigații amănunțite. 
 
Despre infertilitate și despre tehnicile de reproducere asistată potrivite unui cuplu ce-și dorește să obțină sarcina, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
 
Inseminarea artificială
 
Tehnicile de reproducere asistată grupează o serie de metode medicale specifice, prin care cuplurile ce au primit diagnosticul de infertilitate sunt ajutate să-și îndeplinească visul de a avea copii. Una dintre cele mai folosite astfel de tehnici este inseminarea artificială sau IA, ne-a spus dr. Vythoulkas. 
 
Aceasta înseamnă introducerea unui număr mare de spermatozoizi direct în uter, în perioada cea mai fertilă a femeii, imediat înainte sau în timpul ovulației. Se realizează atunci când există probleme minore ale spermogramei și când femeia nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau a uterului. 
 
De asemenea, inseminarea este indicată și atunci când există probleme de ovulație, infertilitatea are cauze cervicale sau nu sunt cunoscute cauzele.
 
Înainte de a începe inseminarea artificială sunt necesare o seamă de investigații, printre cele mai importante fiind histerosonografia - un procedeu puțin invaziv, monitorizat ecografic, ce testează permeabilitatea trompelor uterine și examinează cavitatea uterină folosind o soluție salină -, cultura de col și efectuarea unui test.
 
Papanicolau, monitorizarea ovulației și spermograma 
 
Dacă histerosonografia relevă probleme ale trompelor uterine, insemninarea artificială nu are sens să se facă, pentru că nu va avea succes. 
 
Procedura în sine, a continuat dr. Vythoulkas, este ușoară și nedureroasă. După pregătirea spermei în laborator, după ce a fost tratată pentru a rămâne numai cei mai buni spermatozoizi, aceasta se încarcă într-un tub foarte subțire numit cateter și este introdusă prin colul uterin pentru a ajunge cât mai aproape de uter. Rapid și fără durere, astfel că nu este necesară anestezia generală, iar pacienta poate pleca în aceeași zi acasă. 
 
Citește și: Tratamente care combat infertilitatea feminină
 
Rata de reușită, 10%
 
Rata de reușită a IA este de 10% și nu neapărat din prima încercare. De regulă, după 2-3 astfel de proceduri, dacă nu se obține o sarcină, se recomandă fertilizarea in vitro. Pentru a îmbunătăți rata de succes a procedurii, se poate induce și stimularea ovulației prin tratament medicamentos, ceea ce se recomandă și femeilor care nu au ovulație regulată.
 
În zilele anterioare și după inseminarea artificială, reporturile sexuale sunt permise. 
 
 
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, București
 
Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 17:29
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »