Sanatatea ta / Analize medicale »

Când este nevoie de o ecografie a uterului

Autor: Dorina Novac | 11 May, 10:00 | 0 comentarii

Cunoscută și ca histerosalpingografie, ecografia uterului și a trompelor uterine este o procedură ușor invazivă, adresată în special doamnelor al căror vis de a deveni mame întârzie foarte mult sau celor care au avut numeroase avorturi spontane. 


Am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate despre pregătirile pe care trebuie să le facă o femeie înaintea unei asemenea proceduri medicale, despre cum anume se efectuează aceasta, când este timpul potrivit pentru a o efectua, dar și care și dacă sunt contraindicații.
 
Atunci când sarcina întârzie să apară, majoritatea medicilor specialiști în infertilitate recomandă efectuarea unui set de analize specifice pentru depistarea cauzelor infertilității. Printre acestea se află și histerosalpingografia sau HSG, o procedură medicală prin care se poate examina structura uterului şi a trompelor uterine, dar şi pentru testarea permeabilităţii trompelor uterine. 
 
Cu alte cuvinte, a continuat dr. Vythoulkas, cu ajutorul acestei ecografii, medicul poate vedea strarea și structura uterului, dacă acesta are aspect normal, dacă nu există malformații, dar mai ales dacă trompele uterine sunt permeabile. Se recomandă această investigație pentru a verifica starea uterului și a trompelor uterine la femeile care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală ori la cele care au avut unul sau mai multe avorturi spontane.
 
De asemenea, HSG este recomandată doamnelor care au dureri menstruale lunare intense, dar și sângerări importante.
 
Cum se efectuează
 
Cea mai potrivită perioadă pentru a efectua HSG este în primele două săptămâni după încheierea menstruației. După o examinare ginecologică obișnuită, medicul va introduce în colul uterin un tub subțire (canulă) și cu ajutorul unei seringi va introduce în uter, prin canulă, o substanță de contrast. 

După ce lichidul umple cavitatea uterului şi pătrunde în trompele uterine, medicul face câteva imagini radiografice. După obținerea acestora, tubul este scos, iar substanţa de contrast va fi absorbită rapid în sânge și se va elimina. Procedura durează 15-30 de minute, iar la finalul ei, pacienta va sta în repaus jumătate de oră. 
 
Doare sau nu?
 
În multe dintre cazuri, HSG se efectuează fără anestezie sau doar cu una locală - soluție injectabilă în cavitatea uterină. Gradul de suportabilitate a durerii este diferit de la femeie la femeie, astfel că veți întâlni femei care nu au avut niciun fel de dureri în timpul histerosalpingografiei, dar și altele care au acuzat dureri intense, mai ales la introducerea substanței de contrast, dar care au dispărut la jumătate de oră după finalul acesteia, a punctat dr Vythoulkas. Activitatea sexuală se poate relua la 2-3 zile de la efectuarea unei HSG.
 
Reacții posibile
 
La finalul examinării radiologice, pacientele se pot confrunta cu:
– stare de greață și ușoară amețeală
– dureri abdominale de mică intensitate
– scurgeri vaginale (se elimină substanța de contrast)
– posibile sângerări
– febră
– urticarie (reacție alergică la substanța de contrast)
 
Cine nu are voie să facă histerosalpingografie?
 
În primul rând, femeile însărcinate nu au voie să facă această intervenție, fiind cu totul interzisă expunerea la raze X. Alte cazuri în care nu este recomandată această investigație medicală sunt existența unei infecțiile vaginale, a unei boli cu transmitere sexuală, pacienta prezintă sângerări uterine, infecții pelvice cronice sau are alergie la substanța de contrast (iod). Tocmai de aceea, înainte de a efectuarea HSG, medicii recomandă efectuarea testului de sarcină, a unui examen ginecologic general și a unui examen de secreție vaginală, a continuat dr. Vythoulkas.
 
Sunt multe cazurile când după o histerosalpingografie, prin desfundarea trompelor uterine la introducerea substanței de contrast, să apară sarcina naturală imediat după reluarea activității sexuale. 
 
 
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, București
 
Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »