Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

Când este necesară spermograma

Autor: S.S | 14 September, 17:30 | 0 comentarii

Conform primului studiu de infertilitate din România realizat la inițiativa Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, principala cauză de infertilitate masculină este legată de problemele la nivelul spermogramei, cu un procent semnificativ, 72%.

Ce înseamnă spermograma, cum și când este bine a fi efectuată și când este aceasta necesară sunt întrebări pe care le-am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Spermograma este unul dintre cele mai simple teste pe care le poate face un cuplu atunci când asupra lui există suspiciunea de infertilitate. Dar pentru a obține un diagnostic corect, este necesară repetarea acestuia de cel puţin trei ori de-a lungul a trei luni. Este important ca fiecare testare să fie făcută după o perioadă de abstinență de 3-5 zile, pentru ca volumul de spermă să fie unul mărit.

De asemenea, ar fi bine ca perioada de inactivitate sexuală să nu depășească 1-2 săptămâni înainte de test, deoarece lipsa activității sexuale influențează calitatea spermei, ne-a spus dr. Vythoulkas. Totodată, se recomandă evitarea consumului de alcool câteva zile înainte de test, iar medicul va fi înștiințat de consumul anumitor suplimente sau medicamente.

Recoltarea probei de spermă se face în condiții sigure de sterilitate, de preferat chiar în interiorul clinicilor de fertilitate ce au amenajată o cameră specială. Recoltarea se face prin masturbare, în recipiente sterile ce vor fi supuse apoi probelor de laborator ce vor urmări volumul, concentrația spermatozoizilor, mobilitatea acestora și aspectul lor, a completat dr. Vythoulkas. Rezultatele sosesc în maximum două zile, iar valorile parametrilor pot diferi de la clinică la clinică, dar cu siguranță vor urmări:

-       Volumul spermei sau al materialului seminal, ale cărui valori normale sunt de 2-6 ml la o ejaculare; valorile extreme, prea mari sau prea mici, pot semnala probleme de fertilitate

-       Numărul normal de spermatozoizi este de minimum 40 de milioane. O cifră mai mică de un milion indică infertilitate.

-       Morfologia sau forma normală a spermatozoizilor presupune ca minimum 70% dintre aceștia să aibă structură și formă normală; în cazul unor anomalii (două capete, două cozi, coadă scurtă etc.), materialul seminal va avea motilitate redusă.

-       Valoarea normală a ph-ului materialului seminal este cuprinsă între 7,2-8. O valoarea prea mare sau prea mică poate afecta deplasa deplasarea spermatozoizilor și capacitățile acestora de a penetra ovulul.

-       Prezența globulelor albe indică existența unei infecții.

Numărul mic de spermatozoizi sau absența spermei pot fi legate de existența unor afecțiuni: variocel, orhita, oreion la o vârstă adultă etc. În aceste cazuri, pentru punerea unui diagnostic corect sunt necesare și alte teste precum analiza unor hormoni (testosteron, hormon luteinizant, hormon foliculostimulant sau prolactina) sau de biopsia de la nivelul testiculelor.

Mic dicționar de termeni:

Aspermie - lipsa ejaculării prin obstrucția căilor de excreție a lichidului seminal sau din motive psihice

Astenospermie - capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor

Azoospermie - absența completă a spermatozoizilor din lichidul seminal

Oligospermie - număr mai mic decât normalul de spermatozoizi

Teratospermie - probleme ce apar din cauza structurii și morfologiei spermatozoizilor

Vasectomie - procedura de sterilizare a bărbatului

Varicocel - dilatarea venelor de la nivelul testiculului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »