Sanatatea ta / Ce te doare »

Când diabetul atacă nervii

Autor: Alexandra Tudor | 27 June, 08:00 | 0 comentarii
O problemă de sănătate foarte importantă, pe care pacienții cu diabet zaharat trebuie să o cunoască, este neuropatia diabetică, o deteriorare a nervilor cauzată de o glicemie prea ridicată pe o perioadă lungă de timp. 

Articole similare:

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului și afectează nervii în întregul organism. Se manifestă, de obicei, la picioare, expunând bolnavul unui risc de aproximativ 25 de ori mai mare de a suferi o amputație, comparativ cu persoanele sănătoase.  
Neuropatia diabetică este o afecțiune foarte gravă, pentru că poate pune în pericol viața pacientului.
 
Potrivit Institutului American de Diabet si Boli Digestive, aproximativ 60-70% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvoltă o formă de neuropatie, dar riscul este deosebit de ridicat pentru cei care suferă de diabet de peste 25 de ani. De multe ori, simptomele neuropatiei diabetice pot să nu fie vizibile. De aceea, controlul medical periodic este extrem de important pentru depistarea leziunilor timpurii ale nervilor și asigurarea îngrijirii necesare. Astfel poate fi evitată progresia afecțiunii, care duce la apariția ulcerațiilor și, în situații foarte grave, la amputații. 
 

De câte tipuri este neuropatia

 
Există 4 tipuri de neuropatie diabetică, cu simptome și efecte diferite: cea periferică, autonomă, proximală și focală. Neuropatia periferică este forma cea mai comună și afectează nervii mâinilor și pe cei ai picioarelor.
 
Cea autonomă lezează nervii care controlează funcțiile involuntare ale corpului, cum sunt digestia, intestinul, funcția vezicii urinare și cea a glandelor sudoripare, dar și nervii din inimă, plămâni sau ochi, care controlează funcția circulatorie, respiratorie sau vizuală.
 
Cel de al treilea tip, neuropatia proximală, cauzează dureri în coapse, în șolduri sau fese și provoacă slăbiciune în picioare. Neuropatia focală, apare când este afectat și slăbit un nerv sau un grup mic de nervi din orice parte a corpului. 
 

Amorțeala, simptom sugestiv

 
Mulți pacienți cu neuropatie diabetică nu observă simptomele, mai ales la început. Timp de mulți ani, semnele pot să fie doar o amorțeală sau înțepături în brațe sau picioare. Simptomele asociate cu neuropatia diabetică depind, în mare măsură, de tipul de tulburare pe care îl are bolnavul.
 
În cazul neuropatiei periferice, după amorțeala sau furnicăturile din brațe sau picioare pot să apară dureri sau crampe în aceste zone. Dacă persoana suferă de neuropatie autonomă, sunt frecvente problemele digestive, cum e constipația, și dificultatea de a înghiți.
 
Simptomele neuropatiei proximale includ o durere bruscă și ascuțită în șold, coapsă sau fese, de obicei pe o singură parte a corpului, care poate face dificilă trecerea de la poziția în șezut la cea verticală. Persoanele cu neuropatie focală pot avea dificultăți de concentrare, o vedere dublă sau pot prezenta paralizie facială într-o parte a feței.
 
 

Ține sub control glicemia!

 
Pentru că nu există încă o terapie care să vindece neuropatia diabetică, tratamentul este menit să încetinească progresia bolii. Primul pas este să fie ținute sub control glicemia, tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului. Astfel sunt întârziate sau prevenite anumite simptome, dar pot fi și ameliorate cele deja existente.
 
Pentru a ajuta la calmarea unor dureri provocate de această tulburare, un medic poate recomanda administrarea anumitor medicamente, cum sunt opioidele sau medicamentele anticonvulsive. Și exercițiul fizic este foarte important, fiindcă ajută la atenuarea durerilor, a arsurilor și senzațiilor de furnicături din picioare, dar și a crampelor și a slăbiciunii musculare. 
 
 
Dr. Daniela Petrache, medic diabet, nutriție și boli metabolice, danielapetrache.ro
 
Aproape jumătate din oamenii care suferă de diabet au neuropatie sau distrucție nervoasă. Neuropatia apare odată cu distrucția produsă de hiperglicemie. Medicul diabetolog verifică existența neuropatiei prin realizarea mai multor teste de sensibilitate - pierderea senzației vibratorii prin utilizarea unui diapazon, testul poziției și alte teste care cuprind durerea, atingerea și temperatura.
 
Există o gamă largă de tratamente care vă pot ajuta să suportați durerea cauzată de neuropatie, însă cel mai bun mod de a vă ajuta este să faceți exercițiu fizic, pentru a crește viteza sângelui, să mențineți o dietă sănătoasă, să vă controlați glicemia și să vă luați medicamentele antidiabetice în mod regulat.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »