Sanatatea ta / Ce te doare »

Când devine periculoasă sângerarea nazală

Autor: Ramona Liță | 30 October, 10:00 | 0 comentarii

Sângerarea nazală, cunoscută și sub denumirea de epistaxis, este un simptom banal care poate ascunde boli grave.


Printre cele mai des întâlnite cauze ale sângerărilor nazale sunt răcelile banale, oboseala exagerată, loviturile sau zgârieturile uşoare. Acest simptom poate fi un semnal al unei afecțiuni serioase: hipertensiunea arterială.

Nu ezita să te adresezi medicului atunci când aceste sângerări se repetă sau sunt abundente!

Pericolele oboselii acumulate

Specialiștii afirmă faptul că adesea aceste sângerări nazale pot apărea din cauza virozelor, astfel că în această perioadă este posibil să fie tot mai dese, iar la femei este posibil să apară mai ales în perioda menstruală, când coagularea sângelui nu este tocmai corespunzătoare. Nici suprasolicitarea organismului nu este trecută cu vederea de acest simptom.

Pe fondul modificărilor apărute la nivelul procesului de coagularea a sângelui, sângerarea nazală poate fi un simptom mai ales în cazul bolnavilor de hepatită.

Chiar dacă nu este tocmai un simptom plăcut, nu trebuie să te panichezi, deoarece dacă te confrunți cu un episod hemoragic și te alarmezi, va crește tensiunea în organism și mai mult și cantitatea de sânge pierdut va fi mai mare.

La copii aceasta problemă poate apărea și din cauza faptul că stau mai mereu cu degetul în nas și astfel pot deranja vasele din zoa respectivă, sau după ce se lovesc în joacă, dacă este o zonă mai sensibilă.

De asemenea și folosirea în exces a anumitor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca aceste sângerări nazale.

Află care este pericolul sângerărilor intermenstruale AICI

Cum se oprește epistaxisul

Primul lucru e care trebuie să îl ai în vedere este să nu te panichezi, apoi asigură-te că ai un scaun la îndemână pe care să te așezi, evită să stai în picioare deoarece există pericolul de amețeală și de leșin, și înclină ușor capul spre spate. Dacă se adună sânge în cavitaea bucală, nu îl înghiți, scuipă-l.

Ți-ar putea fi util un tampon de vată îmbibat un pic în oțet, efectul său astringent va ajuta la oprirea hemoragiei.

APlică o pungă de gheață la nivelul nasului și al obrajilor, gheața îți va oferi un efect vasoconstructor ce va contribui la oprirea sângerării.

Asigură-te că menții compresia la nivel nazal pentru cel mult 10 minute, timp în care este recomandat să respiri pe gură. Dacă după acest interval, sângerarea nu se oprește, menține compresia. Apoi este recomandat să ungi interiorul nărilor cu o emulsie de genul vaselinei și să nu sufli nasul pentru cel puțin o zi.

Așa previi sângerările nazale!

Cea mai bună formă de  a avea grijă de sănătatea ta este prevenția, astfel că pentru a evita un episod de hemoragie nazală este important să eviți suflarea viguroasă a nasului, iar după un episod de epistaxis să eviți cu orice preț efortul fizic.

De asemenea este foarte importantă poziția din timpul somnului, cel mai indicat ar fi să dormi cu capul mai sus decât poziția corpului.

Evită să iei medicamente după ureche, în special aspirină sau Nurofen, mai ales dacă te-ai confruntat recent cu un episod de epistaxis.

Nici sprayul nazal nu ar trebui folosit fără recomandarea medicului, sau antihistaminicele ori medicamentele decongestionante.

Alte cauze ale epistaxisului

O mucoasă nazală iritată, uscată, strănutul sau suflatul nasului foarte puternic pot provoca ruperea capilarelor și astfels e poate declanșa sângerarea.
Dacă faci parte din categoria persoanelor cu rinite alergice, sau apelezi la picături nazale fără prescripția medicului, acestea pot cauza uscăciunea excesivă a zonei și astfel crează condiții favorabile epistaxisului.

Anumite tulburări sistemice precum sunt afecțiunile hepatice sau bolile autoimune, tumori ale nasului sau ale sinusurilor cât și hipertensiunea arterială.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »