Familia ta / Copii »

Când anunţi doctorul că se simte rău

Autor: Alexandra Tudor | 14 July, 14:25 | 0 comentarii

Nu este tocmai plăcut să ajungi cu copilul la camera de urgenţe a unui spital, însă uneori această vizită este absolut necesară. Află când nu trebuie să amâni prezentarea la medic şi ce măsuri imediate să iei.


Convulsiile, periculoase

De cele mai multe ori, sunt cauzate de febra mai mare de 38 de grade Celsius, produsă de infecţii precum rinofaringita, otita medie, rujeola, rubeola sau varicela.

Însă convulsiile pot apărea şi în caz de meningită, encefalită, boli cerebrale, iar în oricare dintre aceste situaţii, copilul trebuie consultat de medic.

Cum se manifestă: pierderea cunoştinţei, rigiditate, înţepenirea membrelor.

Ce faci până la consultaţie: Întinde-l pe copil pe podea, pe o parte, pentru că există riscul să cadă în timpul convulsiilor.

Nu-i da apă sau medicamente în timpul crizei, pentru că se poate sufoca. Sună la Salvare dacă micuţul are buzele vineţii, semn că nu mai respiră.

În această situaţie, fă-i respiraţie gură la gură. În cazul în care copilul respiră normal, aşteaptă până îşi revine, apoi mergi cu el la medic.

Când are şoc anafilactic

Este o reacţie alergică severă provocată fie de unele alimente (nuci, alune, căpşuni, zmeură, peşte, lapte, ouă), medicamente (antibiotice care conţin penicilină) sau de înţepături de albine, viespi sau de păianjeni.

Cum se manifestă: umflarea feţei, a buzelor şi a gâtului, bătăi rapide ale inimii, respiraţie dificilă, erupţii pe piele.

Ce faci până la consultaţie: Dacă micuţul tău are antecedente de alergie, administrează-i doza de epinefrină (adrenalină) cu ajutorul dispozitivului autoinjector, prescris de pediatru.

În cazul unui copil care face prima dată o astfel de criză, ţine-l într-o poziţie verticală şi deschide-i bluza pentru a-i uşura respiraţia. În cazuri severe, când copilul nu mai respiră, fă-i respiraţie gură la gură.

Dacă se loveşte la cap

Mai ales în primii ani, când învaţă să meargă, copiii cad foarte des. Nu orice cucui este semn de alarmă, însă atunci când copilul cade de la o înălţime mai mare, pot apărea fracturi craniene sau leziuni ale organelor interne.

Cum se manifestă: ameţeală, stare de confuzie, greaţă, vomă, pierderea cunoştinţei, amorţeli, furnicături.

Ce faci până la consultaţie: Sună imediat la Salvare dacă micuţul respiră neregulat şi are convulsii. Aplică-i comprese cu apă rece în zona umflăturii, iar dacă are rană deschisă opreşte sângerarea apăsând cu un prosop curat.

În caz de entorse

În timpul jocurilor în aer liber, copiii pot suferi uşor entorse, luxaţii sau fracturi. De cele mai multe ori, este nevoie ca medicul ortoped să intervină pentru ghipsarea membrului afectat.

Cum se manifestă: durere, învineţire şi umflare a zonei lezate.

Ce faci până la consultaţie: Pune o compresă rece sau o pungă cu gheaţă, pentru a reduce umflătura şi durerea. În cazul unei entorse la picior, nu-l lăsa pe copil să meargă, pentru că aceasta se va agrava. Du cât mai repede copilul la Urgenţe.

Măsuri atunci când se arde

Pot fi provocate de contactul cu flacăra, cu lichidele fierbinţi şi cu surse de electricitate. Cei mai mulţi copii se opăresc cu lichidele fierbinţi lăsate în locuri accesibile lor sau din cauza contactului cu obiecte incandescente, precum plita sau fierul de călcat.

Cum se manifestă: roşeaţă, umflarea pielii, băşicuţe.

Ce faci până la consultaţie: În cazul unei arsuri uşoare, ţine locul afectat sub un jet de apă rece, timp de 5-15 minute. Dacă zona arsă este mare, după ce o răceşti cu apă, înfăşoar-o şi sună la Salvare. Între timp, dă-i să bea cât mai multă apă, pentru prevenirea unui şoc hipodermic.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »