Actualitate »

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor

Autor: Daniela Purcaru | 16 May, 15:25 | 0 comentarii

Estimările arată că în România, în fiecare an, peste 4 000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 1 000 mor din cauza acestei afecțiuni. În România, cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecvență la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani.


România are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin și cea mai mare mortalitate asociată în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății potrivit datelor aferente anului 2012. Astfel, în 2012, numărul de cazuri noi pe an a fost de 28,6 la 100 000 de locuitori, iar numărul deceselor pe an a fost de 10,8 la 100 000 de locuitori.

Nu există date despre incidența cancerului de col uterin la populația generală, dar se estimează că, în Europa de Est, aproximativ 9,7% din populația generală va avea o infecție de col uterin HPV-16/18 la un moment dat. Un procent de 84,7% din cazurile de cancer cervical invaziv se atribuie HPV 16 sau 18.

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccinarea, o metodă de prevenire

Cancerul de col uterin este o boală care poate fi prevenită în multe cazuri datorită prevenției primare și secundare. Prevenția primară implică vaccinarea HPV. Prevenirea secundară necesită punerea în aplicare a unui program eficient de screening pentru detectarea și tratarea leziunilor precanceroase.

Citește și: Cum te protejezi de infecția cu HPV

Medici specialiști oncologi tineri și rezidenți urmează să participe în perioada 5-7 iulie la un eveniment organizat de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Unul dintre subiectele care se vor dezbate va fi abordarea necesară în controlul cancerului de col uterin.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »