Actualitate »

Campanie de informare asupra psoriazisului

Autor: Redacția | 01 October, 16:40 | 0 comentarii

Societatea Română de Dermatologie continuă demersul de conștientizare și informare asupra psoriazisului în cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele - Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”.


Campania are în acest an ca mesaj central psoriazisul nu este o boală contagioasă și urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a persoanelor cu psoriazis.

În acest sens, a fost realizat un experiment social menit să surprindă reacțiile oamenilor atunci când intră în contact cu o persoană care suferă de psoriazis. În urma experimentului, s-a constatat că oamenii evită să intre în contact direct cu pacienții, ducând la stigmatizarea și izolarea lor: 10% din populație consideră că psoriazisul poate fi infecțios, 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoană bolnavă, 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis.

Psoriazisul este o boală care nu se vindecă definitiv și afectează 125 de milioane de persoane în întreaga lume, dar nu este contagioasă. Manifestările bolii au implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților: 1 din 3 bolnavi se gândește la suicid și, din cauza discriminării la locul de muncă, 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută.

Printre cele mai comune simptome ale psoriazisului se numără: leziuni roșii, inflamate, la nivelul pielii, cruste alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detașează cu ușurință, piele uscată, senzație de mâncărime sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui.

O dietă echilibrată, mișcare, gestionarea stresului, o stare mentală pozitivă și discuțiile deschise cu medicul sunt extrem de importante pentru a gestiona boala.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »