Sanatatea ta / Ce te doare »

Boala care afectează tot mai multe femei! Netratată, duce la infertilitate

Autor: A.C. | 22 February, 15:50 | 0 comentarii

Considerată ca fiind cea de-a doua cauză a infertilității, endometrioza se numără printre afecțiunile ginecologice care sunt greu de diagnosticat și pentru care nu există un tratament medical. 


Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere și a doua cea mai frecventă cauză a infertilitității. 30% până la 40% din femeile cu această afecțiune suferă de infertilitate. Boala reprezintă dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereții interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestine.

“Endometrioza inseamna mucoasa uterina implantata in alt loc decat cavitatea uterina. Daca este implantata la nivelul peretelui uterin se numeste adenomioza, daca e implantata in cavitatea peritoneala, in peretele abdominal sau in cavitatea toracica, atunci se numeste endometrioza. Exista mai multe teorii cu privire la apariția endometriozei, ideea este ca un factor etiologic clar nu a putut fi identificat si atunci, ceea ce trebuie sa facem in practica clinica, este sa o diagnosticam, daca putem precoce, ca prin diagnosticul clinic combinat cu datele imagistice sa realizam un diagnostic  cat mai precis preoperator, iar tratamentul sa fie aplicat in funcție de caz. Combinat chirurgical -medical in funcție de varsta pacientei, rezerva ovariana, dorința de procreere, planurile ei pe termen scurt sau lung in ceea ce priveste procreerea.

Daca endometrioza nu e tratata, se poate ajunge la pelvis inghețat, dureri permanente, ovare cu rezerva ovarina aproape nula, iar in acest caz, e nevoie sa apeleze la donare de ovocite ca sa procreeze, iar pentru tratament chirurgical in cazul unui pelvis inghețat, la intervenții chirurgicale complicate care sa necesite rezecții intestinale, intervenții care nu sunt simple nici pentru chirurg, nici pentru pacienta” a explicat dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, conform Doctorul Zilei. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »