Viata sexuala / Sex&dragoste »

Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate

Autor: Anca Mălureanu | 09 June, 08:40 | 0 comentarii

Tuturor ne place să ne îmbrățișăm ca să ne simțim iubiți și în siguranță. Dar știai că  îmbrățișările au și alte beneficii?


Reduc stresul, calmează, atenuează depresia și anxietatea

În timpul îmbrățișării, se eliberează oxitocina, hormon care promovează atașamentul în relații. Când îmbrățișezi, are loc o relaxare, o scădere a ritmului bătăilor inimii și a nivelului hormonilor stresului, cortizolul și noradrenalina. Îmbrățișările au efect calmant, fiind cunoscut faptul că oxitocina crește nivelurile hormonilor stării de bine, precum serotonina și dopamina.

Un studiu al Universității Statului Ohio a relevat că atunci când animalele din adăposturi au fost tratate cu un agent farmacologic ce inhibă oxitocina, au prezentat o accentuare a comportamentului depresiv.

Cresc imunitatea și toleranța la durere, ameliorează simptomele răcelii

În alt studiu din 2015, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA au analizat efectele sprijinului social și ale îmbrățișărilor asupra riscului de a contracta o răceală. Cei care au simțit o mai mare susținere socială au prezentat un risc mai mic cu 32% de a răci. În rândul celor care erau răciți, dar care au avut parte de îmbrățișări, simptomele au fost mai puțin severe.

Oxitocina eliberată în timpul îmbrățișării poate îmbunătăți funcția imună și toleranța la durere. Alte cercetări au arătat că oxitocina are efecte analgezice, ducând la o reducere a intensității durerii percepute când participanții au fost supuși unor impulsuri generate de un laser infraroșu.

Scad tensiunea arterială și inflamațiile

O cercetare a Universității Carolina de Nord a arătat că femeile la premenopauză, care au primit mai frecvent îmbrățișări de la partenerii lor, au avut niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale față de cele care nu au beneficiat de acest gest. Alte studii efectuate pe animale, au relevat că oxitocina diminuează inflamația ca efect al accidentului vascular cerebral acut și al stopului cardiac.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »