Familia ta / Discutii intre mamici »

Atenție la jucăriile pe care le cumperi!

Autor: Alexandra Tudor | 05 December, 17:30 | 0 comentarii

Dacă nu ai făcut deja cumpărăturile pentru darurile de Sărbători, alege cu grijă jucăriile! Unele sunt periculoase mai ales pentru copiii cu vârste sub 4 ani. Uite ce anume trebuie să ai în vedere înainte de a te opri la cele mai potrivite pentru copilului tău!


Jucăriile care au etichete cu instrucţiuni şi avertismente sunt cele mai potrivite pentru copii. Simbolul Comunităţii Europene (CE) prezent pe eticheta sau pe cutia produsului reprezintă garanţia că acesta îndeplineşte condiţiile Directivei pentru Siguranţa Jucăriilor a Comunităţii Europene. Asta înseamnă că jucăria respectă regulile de fabricaţie şi este confecţionată din materiale care nu dăunează copilului. Jucăriile de calitate au întotdeauna etichetă. Aici sunt specificate vârsta de la care pot fi utilizate, conţinutul de substanţe chimice şi condiţiile de utilizare în limba română şi adresa fabricantului.

Alege în funcție de vârstă!

Fabricanţii de jucării iau în considerare abilităţile şi nivelul de dezvoltare al copilului, de aceea jucăriile sunt adresate unor vârste specifice. Pentru copiii cu vârsta sub trei ani, alege jucăriile mari, dintr-o singură piesă.

Bucăţile care se desprind pot fi uşor înghiţite. De asemenea, ai grijă ca jucăriile să nu fie prea grele, pentru că cel mic s-ar putea răni în timpul jocului. Mărimea unei biciclete, de exemplu, trebuie să fie potrivită copilului. Nu uita să-i iei şi o cască de protecţie.

Ai grijă să nu aibă părți mici, ușor de desfăcut

Jucăriile cu piese mici, care se pot desprinde şi pot fi înghiţite sunt foarte periculoase pentru micuţi. La fel şi cele cu muchii ascuţite, în care se pot tăia. Jucăriile nu trebuie să aibă nasturi, fundiţe şi fire care se pot desprinde.

Verifică materialele de umplere şi cusăturile jucăriilor din pluş. Asigură-te că nu sunt descusute, iar vopseaua nu se cojeşte. Dacă jucăria are un cablu mai lung de 30 de centimetri, există pericolul ca micuţul să se stranguleze şi să se sufoce. Evită-le şi pe cele cu săgeţi sau cu puf şi păr.

Atenție la jucările la prețuri mici sau second hand

Jucăriile din materiale plastice conţin substanţe utilizate la înmuierea materialului, cele din lemn vopsit pot conţine solvenţi toxici, păpuşile sau jucăriile din pluş pot fi tratate cu agenţi ignifugi toxici.

Vopseaua cu un conţinut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate şi un aspect nou mai mult timp. Plumbul poate cauza copiilor afecţiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea şi capacitatea de înţelegere, sau poate ataca organele interne.

Extrapont

Când cumperi jucării dintr-un magazine online, nu le poți examina, prin urmare este foarte important să citești cu atenție informațiile oferite la descrierea jucăriei și să te asiguri că poți returna produsul dacă nu ești mulțumit!

Sfatul Asociației Pro Consumatori

Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC

„Achiziționarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asigurați-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula și sufoca.  Jucăriile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghițite.

Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ținute în locuri sigure și oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulților. Nu folosiți baterii diferite față de cele menționate în prospectul jucăriei și citiți cu mare atenție instrucțiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria!”

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »