Actualitate »

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății. Află care este tema din acest an!

Autor: Claudia Georgevici | 07 April, 12:20 | 0 comentarii

Marcată anual pe 7 aprilie, această zi atrage atenția asupra conștientizării unei probleme de sănătate. Tema ediției din acest an este diabetul. 


La nivel mondial, aproape 422 de milioane de adulți suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în 1980, se arată într-un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății. În 2012, 1,5 milioane de oameni din lume au murit de diabet, iar 2,2 milioane de persoane au murit din cauza complicațiilor acestei boli.

Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin reacția anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, reacție urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariție. Mai este numit și insulinodependent, pentru că persoanele afectate de această boală trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supraviețui.    

În cadrul diabetului de tip 2, există o secreție insuficientă de insulină, precum și un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistență).  Boala apare mai ales după vârsta de 40 de ani. Există o predispoziție genetică în apariția diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, este favorizată de alimentația bogată în grăsimi și zahăr, stres, sedentarism, obezitate. În cele mai multe cazuri, afecțiunea este asociată cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune).

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »