Familia ta / Adolescenti »

Așa tratezi acneea la adolescenți!

Autor: Sorina Severin | 26 May, 09:00 | 0 comentarii

Peste 80% din adolescenți se confruntă cu acneea, care își face simțită prezența mai ales pe față, pe gât, pe umeri sau pe piept. Există modalități prin care acneea poate fi prevenită și tratată.


Pe lângă faptul că este o problemă medicală, netratată, acneea poate avea și un impact psihologic, deoarece scade stima de sine și-i face pe adolescenți să se simtă nesiguri și rușinați de înfățișarea lor. Mai mult, în unele cazuri, acneea este și dureroasă.

Primele semne ale acneei se manifestă la pubertate, când gonadele, adică ovarele și testiculele, produc mai mulți hormoni androgeni, care stimulează glandele sebacee din pori să producă sebum în exces. Din acest motiv, porii și foliculii de păr sunt obturați cu piele moartă și exces de sebum, ceea ce duce la inflamarea lor.

Cantitatea crescută de sebum stimulează și înmulțirea bacteriei Cutibacterium acnes, ceea ce duce la agravarea problemei. „De asemenea, este foarte important să spălați părul, dacă este gras, și să evitați produsele de coafare. În plus, este  nevoie să aveți grijă ca atunci când practicați sport să vă spălați imediat după exerciții, pe față și pe corp. Orice menține transpirația la nivelul pielii poate agrava acneea“, recomandă Rodica Șotcan, medic primar dermatolog.

Factori agravanți

Pe lângă cantitatea crescută de sebum, există și alți factori care agravează această afecțiune. Modificările hormonale din timpul ciclului menstrual pot declanșa apariția mai rapidă a coșurilor. Și produsele cosmetice care au în componența lor uleiuri pot agrava probema, întrucât încarcă tenul și pielea nu mai poate să respire. Stresul și anumite medicamente, precum litiul, iodul, unele antiepileptice pot, de asemenea, să provoace apariția acneei, deoarece cresc producția de sebum.

Îngrijirea tenului, esențială

Cea mai simplă metodă de prevenire a acneei este curățarea pielii și astfel sebumul în exces, praful și pielea moartă sunt îndepărtate, iar porii nu vor mai fi astupați. „Spălați blând fața de 2 ori pe zi. Folosiți vârfurile degetelor (nu cu un burete) și clătiți cu apă călduță. Utilizați un gel de spălare fără săpun o dată și un gel cu peroxid brevoxyl  2 % pentru cealaltă spălare“, recomandă medicul Rodica Șotcan. După spălare, este recomandat tratamentul leziunilor inflamatorii cu o soluție cu acid salicilic în concentrație de 2%. La final, se aplică o cremă emolientă, fără uleiuri și antiacneică.

Citește și: Află cum scapi de urmele lăsate de acnee!

Metode de tratament

Pentru formele ușoare sau medii de acnee, medicul poate recomanda tratamente locale sub formă de soluții, geluri sau creme. Acestea pot conține antibiotice topice, care acționează împotriva bacteriilor, reducând în același timp eritemul și inflamația. În componența acestor tratamente mai pot fi întâlniți și retinoizi topici, substanțe derivate din vitamina A, care eliberează porii.În cazurile grave, sunt folosite antibiotice sistemice, precum și alte substanțe derivate din vitamina A, care au rolul de a scădea inflamația și a reduce obturarea foliculilor piloși.

Bine de știut

Acneea adolescenților, numită și acnee vulgară, este diferită de acneea mecanică, provocată de fricțiunea repetată a obiectelor vestimentare pe piele.

Sfatul specialistului

Dr. Rodica Șotcan, medic primar dermatologie, clinica Sanador, București

Feriți-vă de tratamentele miraculoase! Nu există tratamente la minut pentru acnee. Dacă auziți pe cineva la TV sau la radio promițând un tratament rapid, garantat este doar o reclamă pentru produsul respectiv. Aveți  răbdare și urmați  tratamentele indicate de medic, respectând cu strictețe indicațiile și dați-le  timp să acționeze. Poate dura până la 3-6 săptămâni până să observați o schimbare și până la 12 săptămâni pentru îmbunătățiri majore. Cu un tratament corect, aprope fiecare caz de acnee poate fi vindecat.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »