Psiho / Dezvoltare personala »

Așa te descurci cu colegii dificili!

Autor: Diana David | 02 October, 08:05 | 7 comentarii

În ziua de astăzi, situațiile cele mai stresante pornesc de la probleme în domeniul relațiilor interpersonale. Iar acestea apar cel mai frecvent la locul de muncă. Neînțelegerile cu colegii pot duce la conflicte și la probleme grave de comunicare.


Cu toţii ne dorim să lucrăm într-o atmosferă ideală. Dar știm bine că nu este întotdeauna așa. Cele mai multe conflicte sunt generate de colegi cu un temperament dificil, dar cu care trebuie însă să ne înțelegem. Dar cum?

Colegul arogant

„În cazul în care avem de-a face cu un coleg arogant, e posibil ca el să fie o persoană foarte anxioasă, care este prudentă şi are tendinţa de a deţine controlul. Totodată este şi foarte tensionat“, explică psihologul Anikó Nitsch-Petioky. „Un astfel de coleg păstrează un spaţiu de siguranţă şi interacţionează selectiv, nu se apropie de ceilalţi colegi. În relaţia cu aceste persoane ar fi indicat să le inspirăm încredere, să le ajutăm să se concentreze asupra consecinţelor reale şi să practicăm un umor binevoitor. De pildă, atunci când îi comunicăm nemulţumirea noastră, să nu o facem în mod defensiv, adică  public, ironic sau agresiv, ci mai degrabă oferind soluţii de lucru, care să ducă la un rezultat acceptabil pentru toată lumea“.

Colegul care are permanent nevoie de ajutor

Un alt tip de coleg care ne poate complica viața la serviciu este cel care ne cere încontinuu să îl ajutăm cu ceva. „În cazul colegului care are nevoie mereu de ajutor, nu trebuie să-i încurajăm dependenţa. Îl ajutăm cât putem, dar fără să renunţăm la propriile noastre priorităţi“, ne sfătuiește psihologul Aniko Nitsch-Petioky. „Altfel, el va crede că i se cuvine un tratament special şi va deveni o povară pentru toţi angajaţii, zăpăcindu-i în mod constant cu tot felul de rugăminţi“.

Colegul agresiv

Potrivit mai multor studii, una dintre cauzele majore ale stresului la locul de muncă sunt colegii agresivi. Agresiunea nu se produce neapărat față în față. Ea poate să se manifeste pe e-mail sau prin alte forme de comunicare scrisă. Iar uneori sursa problemelor nu este o persoană, ci un grup format în jurul unui coleg agresiv. Oricum ar fi, rezultatul este același: acest coleg ne poate face să ne simțim mereu neliniștiți și furioși.

Dacă ai de-a face cu un coleg agresiv, află dacă mai este cineva care se confruntă cu aceleași probleme și încercați să găsiți martori, dispuși să vă susțină atunci când vă plângeți de comportamentul său.Păstrează còpii ale mesajelor sau e-mail-urilor cu conținut agresiv. Apoi vorbește cu cineva de la departamentul de resurse umane sau cu managerul direct.De asemenea, spune-i colegului care te agresează, preferabil de față cu o altă persoană, că are un comportament inacceptabil.

Înțelege că suntem diferiți

Și încă un sfat, care te poate ajuta indiferent de personalitatea colegului și de problemele pe care ți le pricinuiește: înainte de a te înfuria, gândește-te că neînțelegerile pot să apară, pur și simplu, pentru că cealaltă persoană vede lucrurile dintr-o altă perspectivă decât cea din care le privești tu. Sau își expune punctul de vedere într-un mod determinat de propriul său sistem de valori, pe care tu nu-l cunoști sau nu îl înțelegi. De pildă, unii oameni sunt dreptaci, alții sunt stângaci. Avem două mâini și le putem folosi pe amândouă, dar fiecare dintre noi este înclinat să o folosească mai des pe una dintre ele. Înțelegerea acestor diferențe te poate ajuta să te simți mai puțin supărat sau stresat de atitudinea și reacțiile colegului nesuferit.

Opinia specialistului

Nitsch-Petioky Anikó, consilier psihologic, www.psih.ro

Pentru a rezolva conflictele apărute cu un coleg dificil, este indicat să mergem pe firul emoţiilor sale, pentru a înţelege mai multe despre el. De obicei, ceea ce ne deranjează la celălalt spune ceva şi despre noi. De pildă, dacă noi înşine suntem competitivi, atunci un coleg competitiv poate intra foarte uşor în lupta pentru putere cu noi. Conştientizarea propriilor limite interioare ne va conduce la creşterea pragului de toleranţă faţă de aceste persoane, ne vom putea ajusta propriile comportamente şi vom scădea tensiunile interioare. Francois Lelord şi Christophe Andre pot fi buni sfătuitori în privinţa colegilor dificili. Recomand cu căldură cartea lor: „Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile”, de la Editura Trei.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Alysononb | 04 October 2017, 23:50
Oh Heavens. I don't know what to do as I have Lots of work to do next week semester. Plus the university exams are nearing, it will be a stretch. I am already panicking maybe I should click here to calm down a little bit. Hopefully it will all go well. Wish me luck.
2 Postat de: Alysonyps | 07 October 2017, 21:29
Oh God. I don't know what to do as I have loads of work to do next week semester. Plus the university exams are approaching, it will be a torture. I am already losing sleep maybe I should click here to calm down a little bit. Hopefully it will all go well. Wish me luck.
3 Postat de: Miahuy | 10 October 2017, 00:05
http://www.cakebookings.com/story.php?title=where-to-buy-xanax-onlinehttps://twitter.com/shamwoon/status/915105694528843776
4 Postat de: Bethanykje | 26 October 2017, 10:28
My friend and I went camping the other day. It was a horrible experience, as he wouldn't let me sleep all night. He kept talking about random stuff and complained about his sleeplessness. I totally told him to link and deal with it.
5 Postat de: Bethanyhfq | 14 November 2017, 23:18
My friend and I went camping the other day. It was a horrible experience, as he wouldn't let me sleep all night. He kept talking about random stuff and complained about his wakefulness. I totally told him to here and deal with it.
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »