Familia ta / Discutii intre mamici »

Așa previi crizele de gelozie între frați!

Autor: Daniela Purcaru | 20 March, 17:55 | 0 comentarii

După ce a primit toată atenția părinților și bunicilor, în special a mamei, copilul poate să devină gelos pe fratele sau sora mai mică, abia născut, care este îngrijit de toți cei din jur.


Începe să-l pregăteşti înainte de a veni pe lume al doilea copil. Cel mai bun moment pentru o discuţie ar fi bine să fie cu 2-3 luni înainte de naştere. Dacă află prea devreme, va fi nerăbdător ca frăţiorul sau surioara lui să se nască, iar dacă i se spune prea târziu, poate chiar atunci când noul membru al familiei mai are puțin și vine acasă, copilul nu va putea să se adapteze noilor schimbări.

Pregătește-l pentru venirea pe lume a frățiorului

Implică-l în pregătirile dinaintea naşterii și lăsându-l să aleagă numele bebeluşului, locul unde va sta pătuţul lui, jucăriile noi pentru cel mic. Mergeţi de câteva ori împreună la ecografii. Aşa îl va putea vedea pe cel mic şi îi va auzi bătăile inimii .

Înainte de naștere, citeşte cât mai multe despre ponderarea conflictelor dintre copii! Certurile vor fi inevitabile între fraţi. Evită să-l numești pe bebe  „noul copil” sau „bebeluşul mămicii” și spune-i mai bine frăţior ori surioară .

Petrece puțin timp doar cu el

Încă din primele zile în care îl aduci pe bebe acasă, copilul mai mare începe să se simtă neglijat. Cu răbdare, explică-i că atunci când era mai mic era și el neajutorat, de aceea avea nevoie de o grijă mai mare din partea celor din jur.

Asigură-l că îl iubiţi la fel de mult, chiar dacă trebuie să te ocupi mai mult timp de cel mic. Spune-i că dacă acesta este bine îngrijit, va crește și se vor putea juca împreună.

Citește și: Nu mai vrei copii? Iată la ce soluții poți apela!

Deprinde-l să-l protejeze pe bebe, dar nu-i lăsa singuri împreună. Dacă îl loveşte pe cel mic, intervin-o rapid, iar când vezi că se poartă frumos cu el, laudă-l, îmbrăţişează-l. Arată-i mai des iubirea ta prin gesturi de afecțiuni, prin puțin timp petrecut numai cu el în care îi citeşti sau să jucaţi.

Extrapont

Când nu poți să participi la o activitate pe care o făceați împreună, evită să spui că e din cauză că trebuie îngrijit copilul mai mic. În loc de „Nu putem merge în parc, pentru că frăţiorul tău trebuie să schimbat și hrănit!”, explică-i:  „Vom merge după ce mănânci sau după ce dormi la prânz”.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »