Sanatatea ta / Ce te doare »

Alergiile: ce sunt și de ce apar

Autor: Claudia Georgevici | 03 July, 08:05 | 0 comentarii

Alergia corespunde unei funcționări necorespunzătoare a sistemului imunitar. În loc să reacționeze contra agenților patogeni, imunitatea persoanelor cu alergii se activează exagerat în fața unor substanțe pe care le percepe greșit ca fiind periculoase.


Într-o primă etapă, substanța alergenă, care poate fi, de pildă, polenul sau acarienii, intră în organism. Limfocitele sau globulele albe îi „memorează” identitatea, după care se declanșează producția de anticorpi specifici (IgE). După un nou contact cu alergenul, anticorpii eliberează producția excesivă de histamină, care induce un răspuns inflamator cu un alai de simptome, de la congestia mucoaselei nazale la roșeață oculară și strănut. 
 
Principalele tipuri de alergii sunt cele respiratorii (polen, acarieni), alimentare (lapte, ouă, nuci), la medicamente (unele antibiotice, anestezice) la înțepături de insecte (albine, viespi, păienjeni) și cele de contact (latex, nichel). 
În funcţie de tipul alergiei, simptomele apar la nivelul căilor respiratorii (strănut, tuse), al pielii (eczeme) sau pot fi de ordin digestiv (vărsături, crampe). 
 

Lăsați copiii să se murdărească!

 
Alergiile apar mai ales la persoanele care au predispoziție genetică moștenită de la părinți. Creșterea numărului de cazuri în ultimele decenii are legătură cu stilul modern de viață, cu consumul alimentelor procesate și pline de chimicale, cu munca în spații închise, cu lipsa alăptării și cu administrarea inadecvată a antibioticelor. Totodată, și preocuparea pentru igiena excesivă este o cauză implicată în apariția alergiilor.
 
S-a observat că, de pildă, copiii care sunt protejați excesiv de microbi sunt mai bolnăvicioși, întrucât imunitatea lor nu este suficient antrenată cu aceștia. În cazul micuților supraprotejați, imunoglobulinele E, anticorpi care au rolul de a distruge paraziții, se văd nevoite, în absența contactului cu microbii, să se reprofileze, atacând substanțe inofensive precum polenul, laptele sau penicilina și astfel apar alergiile.  
 

Cum le depistezi

 
Dacă te confrunți cu simptomele specifice alergiei, este bine să îți faci programare la medicul alergolog. Alergiile sunt puse în evidență prin teste cutanate și analize de sânge (IgE specifice). În cadrul testelor cutanate, se urmărește dacă pielea reacționează la vreun alergen.
 
Testul pick implică aplicarea pe pielea înțepată a unor soluții cu alergeni. Cel intradermic constă în injectarea unei cantități mici de substanță conținând alergeni. Testul de tip patch folosește plasturi cu alergeni, care se mențin cutanat câteva ore, pentru a se observa eventualele reacții.  
 
Știai că...
...dacă ambii părinți au rinită alergică, riscul de a o transmite urmașilor este de 70%?
 
CIFRĂ
12% din români suferă de o formă de alergie.
 

Șocul anafilactic, cea mai gravă complicație

 
Anafilaxia sau șocul anafilactic este o reacție severă a organismului care survine la câteva minute după venirea în contact cu o substanță alergenă. În cazul în care nu se intervine la timp, poate surveni decesul. Șocul anafilactic se manifestă prin simptome precum: pierderea cunoștinței, scăderea tensiunii arteriale, roșeață pe piele, leșin, puls rapid, stări de vomă.
 
Anafilaxia se tratează cu adrenalină. Persoanele care știu că au mai avut reacții alergice trebuie să aibă asupra lor preparate autoinjectabile cu adrenalină, care se injectează la nevoie. 
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »