Familia ta / Copii »

Alege jucăriile sigure pentru copilul tău

Autor: Alina Grecu | 17 August, 10:55 | 4 comentarii

Ursuleţul din pluş este adorabil, iar maşinuţa cea roşie este fantastică! Aceste amănunte sunt importante atunci când cumperi o jucărie, însă cele mai frumoase jucării nu sunt întotdeauna şi cele mai sigure.


 

Atenţie la pistoalele cu bile!

În urma verificărilor efectuate în centrele comerciale din Capitală au fost retrase de pe piaţă peste 43.000 de jucării considerate periculoase pentru copii.

Problemele semnalate de inspectorii OPC au fost lipsa marcajelor de conformitate, a indicaţiilor de montare şi de asamblare, a avertismentelor privind potenţialul pericol şi lipsa documentaţiei care atestă standardul de securitate. Jucării periculoase sunt considerate şi pistoalele cu bile sau cele din plastic, prost finisate.

Cumpără lucruri de calitate

Jucăriile care au etichete cu instrucţiuni şi avertismente sunt cele mai potrivite pentru copii. Simbolul Comunităţii Europene (CE) prezent pe eticheta sau pe cutia produsului reprezintă garanţia că acesta îndeplineşte condiţiile Directivei pentru Siguranţa Jucăriilor a Comunităţii Europene. Asta înseamnă că jucăria respectă regulile de fabricaţie şi este confecţionată din materiale care nu dăunează copilului.

Citeşte întotdeauna eticheta!

Jucăriile de calitate au întotdeauna etichetă. Aici sunt specificate vârsta de la care pot fi utilizate, conţinutul de substanţe chimice şi condiţiile de utilizare în limba română şi adresa fabricantului.

Aruncă-le pe cele vechi

Dacă sunt uzate, stricate sau sparte, renunţă la ele cât mai repede, pentru că jucăriile se deteriorează în timp. Procedează la fel şi în cazul celor vechi, deoarece există posibilitatea să nu fi fost construite după standardele de siguranţă actuale.

Evită piesele periculoase

Jucăriile cu piese mici, care se pot desprinde şi pot fi înghiţite sunt foarte periculoase pentru micuţi. La fel şi cele cu muchii ascuţite, în care se pot tăia. Jucăriile nu trebuie să aibă nasturi, fundiţe şi fire care se pot desprinde.

Verifică materialele de umplere şi cusăturile jucăriilor din pluş. Asigură-te că nu sunt descusute, iar vopseaua nu se cojeşte. Dacă jucăria are un cablu mai lung de 30 de centimetri, există pericolul ca micuţul să se stranguleze şi să se sufoce. Evită-le şi pe cele cu săgeţi sau cu puf şi păr.

Este potrivită pentru vârsta lui?

Fabricanţii de jucării iau în considerare abilităţile şi nivelul de dezvoltare al copilului, de aceea jucăriile sunt adresate unor vârste specifice. Pentru copiii cu vârsta sub trei ani, alege jucăriile mari, dintr-o singură piesă.

Bucăţile care se desprind pot fi uşor înghiţite. Ai grijă însă ca jucăriile să nu fie prea grele, pentru că cel mic s-ar putea răni în cazul în care jucăria cade peste el. Mărimea unei biciclete, de exemplu, trebuie să fie potrivită copilului. Nu uita să-i iei şi o cască de protecţie.

Fii atent la chimicale!

Jucăriile din materiale plastice conţin substanţe utilizate la înmuierea materialului, cele din lemn vopsit pot conţine solvenţi toxici, păpuşile sau jucăriile din pluş pot fi tratate cu agenţi ignifugi toxici.

Vopseaua cu un conţinut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate şi un aspect nou mai mult timp. Plumbul poate cauza copiilor afecţiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea şi capacitatea de înţelegere, sau poate ataca organele interne.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Infocons | 23 October 2012, 15:25
Siguranta Jucariilor

Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului. Siguranţa jucăriilor este o prioritate cheie şi pentru a asigura cea mai bună experienţă pentru copiii noştri, consumatorii ar trebui să ţină seama de următoarea listă de SFATURI atunci când selecteaza o jucărie:

Nu da jucării cu piese mici pentru copii sub vârsta de 3 ani, ca acesti copii au tendinta de le baga în gura şi aceste piese de mici dimensiuni prezintă un pericol de sufocare. Asiguraţi-vă că la jucariile de plus ochii, nasul şi alte părţi mici sunt bine securizate.
Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de asamblare pentru jucării şi utilizarea corectă. Păstraţi instrucţiunile şi informaţiile care sunt ambalate cu jucăria într-un loc sigur.
Asiguraţi-vă că cititi toate etichetele de pe jucării. Fiţi conştienţi de recomandări - de vârstă şi de siguranţă! Nu cumpărati jucării care NU au marcajul CE pe jucărie sau pe ambalajul acestuia. Deşi marcajul CE nu este destinate ca orientare a consumatorilor, acesta este un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerinţele relevante şi de siguranţă aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume.
Alegeti jucarii potrivite pentru varsta copilului, abilităţile şi nivelul de calificare. Jucăriile care nu sunt destinate unui grup specific de vârstă poate prezenta riscuri pentru siguranţă. Asiguraţi-vă că cititi şi urmaţi recomandarea de vârstă - În special simbolul 0-3 iar cuvintele "nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni" însoţit de o indicaţie de pericol. Acest simbol insotit de aceasta formulare este un avertisment şi nu o recomandare.
Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cu reputaţie şi pieţe de desfacere online. Comercianţii cu amănuntul cu reputatie au grijă de produsele care le vând şi vor accepta, de obicei, schimbul produsului. Comercianţi obisnuiti, cu toate acestea, tind să ignore cerinţele relevante de sănătate şi siguranţă şi pot vinde chiar jucării contrafăcute. O atenţie deosebită trebuie acordată la jucării achiziţionate online, jucarii acordate copiilor sub formă de cadouri si jucarii achiziţionate la mâna a doua.
Scoateţi şi aruncaţi (reciclati-le daca este posibil) toate ambalajele, inclusiv pungi de plastic, carton, hârtie şi plastic (dar întotdeauna pastrati instrucţiunile!). Asiguraţi-vă că copiii mici sa nu se joace cu ambalajul de plastic deoarece ar putea exista un risc de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, de a recicla bateriile în condiţii de siguranţă.

Supravegheaţi copiii cand se joacă - asiguraţi-vă că toate jucăriile cu care se joaca sunt conform destinaţiei şi sunt potrivite pentru varsta şi abilităţile copilului. Cu anumite jucării - cum ar fi scutere, role şi biciclete - căşti de protecţie şi siguranţă ar trebui să fie purtate întotdeauna.
Examinează periodic jucăriile pentru rupere sau uzură care ar putea cauza riscul de accidentare sau de altă natură pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate imediat.
Asigurati-va ca orice alte jucării destinate copiilor mai mari sunt ţinute bine la îndemâna copiilor sub 36 de luni, deoarece acestea pot conţine piese de mici dimensiuni.
Învăţaţi-vă copiii să-şi lase jucăriile in locuri special amenajate pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scari sau pe podea, în zonele aglomerate ale casei.
Spuneti întotdeauna producătorului şi autorităţilor publice, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiti o problemă de siguranţă, cu o
jucărie. Nu ezitaţi să consultaţi site-ul sistemului de alertă rapidă al UE's (RAPEX) http://ec.europa.eu/rapex. Acesta oferă detalii de produse periculoase retrase de pe piaţă în ţara dumneavoastră, inclusiv jucării.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania -A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
2 Postat de: Laura Cosmina | 26 December 2013, 23:38
Sincer si eu sunt mamica si nu am stiut ce jucarii sa cumpar la inceput, dar www.forbaby.ro m-a ajutat foarte mult avand jucarii si accesorii pe categorii de varsta. Sper ca si pe voi va v-a ajuta.
3 Postat de: Zmole Mihai | 29 March 2014, 03:26
Conteaza foarte mult si alegerea in functie de varsta.http://neuronusinguratic.com/2014/03/25/prima-cursa-cu-tricicleta-cea-noua-de-la-bestkids-ro/
4 Postat de: Ioana | 22 April 2014, 17:05
Personal va recomand jucariile care solicita imaginatia dar si gandirea copiilor vostri si le formeaza cunostinte- notiuni de cultura generala. Jucariile inteligente nicoro dezvolta si solicita gandirea copilului tau. Magazinul de jucarii Nicoro este prezent online pe http://www.nicoro.ro. Daca copilul tau are cateva luni, nu este nimic, la Nicoro vei gasi si jucarii pentru bebe pe pagina http://www.nicoro.ro/articole-bebe/
Adauga un comentariu »