Familia ta / Discutii intre mamici »

Ajută-ți copilul să învingă frica de medic!

Autor: Dorina Novac | 21 August, 13:20 | 0 comentarii

Vizitele la medic au devenit un adevărat chin pentru tine și copilul tău. De fiecare dată când mergeți la un specialist, micuțul tău este speriat, plânge și se opune. De unde provine această frică inexplicabilă, și cum îl poți face pe copilul tău să o învingă?


Când copiii își dau seama că trebuie să meargă la medic, încep să se agite și le este teamă. Micuții caută salvarea în brațele mamelor, iar unele dintre ele, adesea, nu știu cum să reacționeze. Ei bine, ar fi corect să-i arăți că dai importanță temerilor lui.

Copiii reacționează diferit în funcție de vârstă

Nou-născuții plâng în momentul în care sunt dezbrăcați pentru consult. Ai grijă ca temperatura din cabinetul medicului să fie adecvată. De asemenea, copiii între 6 luni -2 ani dau semne de anxietate.

În cazul copiiilor mai mari, începând cu vârsta de 7-8, există posibilitatea ca aceștia să se simtă stânjeniți în momentul în care se dezbracă. Este important ca părinții să le spună copiilor că intimitatea corpului lor contează, și că anumite persoane, precum doctorii, sunt nevoiți să-I examineze.

Pregătind vizita la medic îți poți ajuta copilul să își exprime frica și să o depășească.

Există mai multe motive pentru care copiii se sperie de o vizită la medic:

Despărțirea - copiii se tem de faptul că părinții i-ar putea lăsa în cabinetul medicului pe parcursul controlului (în general, frica de despărțire este des întâlnită la copiii sub 7 ani, dar se poate manifesta și între 12 și 13 ani);

Durerea - copiii se tem că o anumită parte a vizitei medicale ar putea fi dureroasă (această idee este frecventă între 6 și 12 ani și, de obicei, este legată de frica de injecție);

Doctorul - din nefericire, copilului îi poate fi frică de comportamentul medicului. Un medic ar trebui să fie afectuos și răbdător cu copilul și în niciun caz intimidant.

Necunoscutul - copiilor le este frică, de cele mai multe ori, că părinții le ascund gravitatea situației și se gândesc că au nevoie de operație.

Ajută copilul să depășească frica provocată de vizita la medic

Părinții îi pot ajuta pe copii învățându-i să își exprime sentimentele de frică, dar trebuie să le spună acest lucru folosind cuvinte pe care copilul le poate înțelege ușor;

Comunicarea nonverbală este și ea foarte importantă. Încearcă să fii cât mai calmă și mai relaxată posibil. Evident, ceea ce îi vei spune copilului va avea un impact enorm asupra viziunii despre vizita la medic;

Află AICI ponturi pentru sănătatea orală a copilului tău!

Gândește-te la ceva cu care copilul să-și umple timpul, să se distreze sau să se calmeze în sala de așteptare;
În loc să îi spui copilului „Iar trebuie să ne ducem la medic!”, ai putea încerca „Azi mergem la doamna/domnul doctor. Sunt sigură că îți va da ceva iar”;

Dacă vizita medicală are ca scop diagnosticarea unei boli sau tratarea ei, explică-i că medicul îl va ajuta să se facă bine.

Știai că…
un studiu arată că 54% dintre copii manifestă frică faţă de cadrele medicale, aspect ce poate afecta reușita unui tratament și poate reprezenta un obstacol real în prevenție, prin faptul că este un motiv de evitare a vizitelor la medic. Iar la 3 din 10 copii, această reacţie emoţională se manifestă și acasă, după ce nu mai există niciun contact cu medicul, cabinetul sau spitalul, prin perturbări emoționale ce pot dura până la câteva luni, în câteva cazuri.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »