Familia ta / Bebe »

Afecțiuni cu care se confruntă copilul tău în primul an de viață

Autor: A.C. | 04 February, 07:00 | 0 comentarii

În primul an de viață al copilului, te vei întâlni cu pediatrul de nenumărate ori. Nu vei ajunge acolo numai din cauza unor răceli, ori a unei infecţii la ureche, sau cu alte afecţiuni care necesită control medical.

Toti bebeluşii trec prin aşa ceva, însă periodic veţi merge la medic pentru controalele de rutină. Iată mai jos care sunt câteva dintre afecțiunile cu care se va confrunta copilul tău în primul an de viață.

Răceala și gripa 

Din cauza sistemului imunitar slăbit, copilul sub un an este predispus infecțiilor respiratorii! Fiindcă organismul micuțului nu poate lupta cu virușii și cu bacteriile, atunci, poate oricând să se aleagă cu o raceală sau gripă.

Febra 

Cea mai mare spaima pe care o poți trage la început, este să-i măsori temperatura bebelușului și să vezi indicele cum crește și parcă nu se mai oprește. Febra poate ascunde multe afecțiuni, de aceea e bine să-l monitorizezi frecvent pe nou-născut. O creștere ușoară a temperaturii corpului nu este periculoasă. Ea poate fi pusă pe seama erupției dentare, a unei răceli ușoare sau că urmare a vaccinării. Însă, dacă această crește pe zi ce trece, este recomandat să mergi cu bebe de urgență la medic. Temperatura corpului mai mare de 37 de grade Celsius este considerată febra, însă periculoasă și alarmantă devine când sare de 39-40 de grade Celsius! Atunci este, deja, urgență medicală.

Alergiile 

Bebelușul poate dezvolta alergii la detergent, la parfumul de cameră sau la praf. Mai târziu, odată cu începera diversificării, copilul poate avea tot felul de reacții la alimente și chiar la înțepăturile de insecte. Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare, învață să faci diferența între răceală și alergii. Dacă ceva nu-i priește ceva organismului, atunci nou-născutul se va confruntă cu urticarie, diaree, vărsături, nas înfundat și ochi roșii! Prezintă-te la medic imediat ce sesizezi aceste semne.

Vărsăturile 

Sugarul poate avea frecvent regurgitări și asta este normal. Însă, când acestea sunt asociate cu febră, dureri de burtică, moleșeală și iritabilitate, atunci gândește-te că ar fi vorba despre vărsături. Vomitatul poate fi semnul unor afecțiuni, precum reflux gastroesofagian, alergii la lapte și alimente, infecții, etc., care necesită atenția unui medic! 

Infecții ale urechii

Cei mai predispuși la infecții ale urechii sunt bebelușii. Iar apa este principala responsabilă de declanșarea otitei. Aceasta stagnează în urechea medie și se tranformă în mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, te sfătuim să ai mare grijă în timpul băiței bebelușului și după ce îl usuci. Otita este extrem de dureroasă și se vindecă numai cu trtamentul corect oferit de către medicul ORL.

Diareea 

Această afecțiune este cauzată de viruși, dintre care, cel mai cunoscut și periculos este Rotavirusul. Desigur, asta nu e principala cauză și nu înseamnă că micuțul tău are rotavirus. De vină pot fi alimentele pe care le primește copilul sau pe care tu le consumi, în timpul alăptării. Dacă problema nu se redresează, apelează la medicul pediatru pentru consult și tratament! 

Constipația 

La fel de neplăcută și periculoasă ca diareea este și constipația. Este destul de comună la bebeluși, dar în general, cei alăptați la sân nu au această problemă. Când bebelușii primesc doar lapte de mamă sau lapte praf, pot avea de la 3-4 scaune pe zi, până la 1-2 pe săptămână. Dacă copilul primește alimente solide și nu are scaun mai mult de 4 zile atunci intervine constipația. Micuțul poate avea dureri în timpul încercării de defecare și poate plânge din cauza acestora. 

Dermatita atopică 

Foarte frecventă la sugari, dermatita atopică este declanșată de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene că lactatele, fructele cu seminţe, soia etc. Pielea manifestă mâncărime foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeată, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi. 

Eritem fesier 

Când copilul tău este roșu și iritat în zona scutecului se poate să fie vorba despre dermatita de scutec sau eritem fesier. Acesta provoacă disconfort și suferiță bebelușului tău, de aceea este bine să acorzi mare atenție igienei organelor genitale. Dacă scutecul nu este schimbat regulat și bebe nu este spălat cu apă caldă și săpun special există riscul ca acesta să se suprainfecteze cu fungi și bacterii. Așa că ai grijă că fundulețul să fie curat și catifelat, nu roșu și iritat.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »