Actualitate »

Acest tip de sân are un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar

Autor: Ramona Liță | 11 May, 10:00 | 0 comentarii

Cancerul este o boală tot mai des întâlnită în ultimul secol. Numărul cazurilor semnalate este în creștere de la an la an. De la cancer de sân până la cel de creier, toate organele par să cadă pradă acestei tumori.


Potrivit studiilor, forma sânilor își poate indica dacă prezinți vreun risc pentru a dezvolta celule canceroase la nivel mamar.

Astfel că densitatea sânilor este un factor decisiv pentru dezvoltarea anormală a celulelor canceroase la acest nivel.

Vârsta, un factor decisiv

Chiar dacă nu se cunosc în totalitatea factorii care duc la apariția acestei malformații la nivel celular, vârsta pare să joace și ea un rol important. Odată cu trecerea anilor, la nivel hormonal, femeile suferă anumite modificări. Atât menopauza cât și dereglările hormonale pot să influențeze această boală.

La 8 din 10 femei, această boală apare după vârsta de 50 de ani.

Nici alimentația nu este de neglijat, deoarece s-a observat că persoanele cu o alimentație în care predomină produsele de tip fast food, carne de pui mai ales rata de dezvoltare a celulelor canceroase este mult mai mare.

Moștenirea genetică este un alt factor cauzator de cancer

Dacă în familie ai avut persoane care au dezvoltat celule canceroase este bine să ții cont de acest aspect și să te prezinți la control în mod constant.

Deși nu se poate afirma că acestă boală se transmite între generații, studiile efectuate cu privire la această boală arată că, anumite gene canceroase cunoscute sub numele de BRCA1 şi BRCA 2, pot creşte riscul de dezvoltare a cancerului atât mamar, cât şi ovarian. Este posibil ca aceste gene să fie transmise de la părinte la copil. O a treia genă (TP53) este, de asemenea, asociată cu risc crescut de cancer mamar.

Află cum poți preveni cancerul mamar AICI

Sânii proeminenți sunt mai expuși riscului

Femeile care se bucură de un bust proeminent se pare că au rata cea mai mare de a dezvolta celule canceroase la acest nivel. Astfel că sânii cu un țesut glandular mai mare chiar dacă nivelul de grăsime este scăzut riscă să dezvolte cancer mamar.

Pentru a se realiza studiul în urma căruia  s-a ajuns la această concluzie au fost culese date provenite de la un număr de 18.000 de femei care prezentau tumori localizate la nivelul sânilor. În același timp, s-au folosit datele  de la 184.000 de femei care aveau vârste asemănătoare, dar nu sufereau de cancer.

Astfel că rezultatele obținute arătau că există o strânsă legătură între densitatea sânilor și cancerul mamar. Mai ales după vârsta de 30 de ani incidenșa apariției acestei boli pare a fi mult mai mare.
Acest studiu a fost realizat la Universitatea San Francisco din California, de către doctorul Natalie Engmann, publicat ulterior și pe doctorulzilei.ro

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »