96% din pâinea feliată din magazine nu respectă reţeta tradiţională, arat[ rezultatelor celui mai recent studiu privind calitatea pâinii feliate.

Cercetarea face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră“, prin intermediul căreia Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor.

APC a achiziţionat, în cursul lunii septembrie, 52 tipuri de pâine feliată din hipermarketuri/supermarketuri, fabricată/distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g şi 700 g, în vederea realizării unei analize prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Astfel, rezultatele analizelor au arătat că:

- la 96% dintre produsele analizate nu se respectă reţeta tradiţională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare);

- la 90% dintre produsele analizate, s-au identificat menţiuni incomplete referitoare la condiţiile de păstrare a produsului (exemplu: a se păstra la loc uscat, aerisit, răcoros şi ferit de razele soarelui). Menţiunea corectă şi înţeleasă de consumator pentru păstrarea acestui tip de produs este următoarea - A se păstra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius;

- la 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziţia lor conservanţi alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de conservanţi alimentari;

- la 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară;

- la 56% dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoză (indice glicemic 100) şi sucroză (zahăr – indice glicemic 70). Glucoza şi sucroza sunt carbohidraţi cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge. Oferind mai multă energie organismului de cât are nevoie, excesul de glucoză se depune sub forma de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, fapt ce provoacă pe termen lung boli precum constipaţia cronică, cancer de colon şi afecţiuni cardiovasculare;

- la 47% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziţia pâinii uleiul de palmier şi uleiul de rapiţă;

- la 46% dintre produsele analizate nu se menţionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii;

- la 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a îmbunătăţi artificial calitatea făinii;

- la 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de făinuri decât cele obţinute din grâu cum ar fi: făina de soia, făina de fasole, făina de orez şi făina de porumb.

„Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea pâinii tradiţionale. În compoziţia ei există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală şi pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie şi sare), deoarece numai aşa pot beneficia de substanţe minerale (calciu, fosfor şi fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 şi B6) şi vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale şi de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip” spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.