Un studiu care a avut ca scop cunoaşterea consumului de băuturi la români arată că cei mai mulţi (83%) dintre aceştia nu ştiu care sunt beneficiile ceaiului verde şi nici care este compoziţia lui. Potrivit statisticilor, consumul de ceai ocupă locul IV în ţara noastră, cu un procent de 44,5%.

Cifrele prezente în studiu arată că pe primul loc în topul băuturilor preferate de români este apa îmbuteliată, cu un procent de 66,2%.

Pe al doilea loc în clasament se află cafeaua, cu 64%. Al treilea loc este ocupat de lapte, cu 53,4%, iar a patra poziţie în top este ocupată de ceai, cu un procent de 44,5%.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a prezentat astăzi rezultatele studiului în cadrul unei conferinţe de presă şi a explicat de ce este important să bem ceai, în special ceai verde (Camellia sinensis).

„Majoritatea românilor asociază ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale şi aromatice şi nu din infuzia de plantă provenită din arborele de ceai. Este nevoie să creăm o cultură în ceea ce priveşte consumul de ceai verde“, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ceaiul verde conţine substanţe flavonoide care acţionează asupra metabolismului, contribuie la reducerea grăsimilor şi a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, dar ajută şi la prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul şi declinul funcţiei cognitive.

Aproximativ 40% dintre respondenţii care au participat la studiu au declarat că atunci când beau ceai verde se simt mai bine, mai relaxaţi şi cred că aşa îşi pot menţine o stare de sănătate bună.