80% dintre români suferă de intoleranţă alimentară

1 2 jpg jpeg

Intoleranţa alimentară se manifestă după un interval de câteva ore până la 48 de ore de la ingerare, prin probleme digestive (dureri de stomac, balonări, tulburări de tranzit), erupţii cutanate (de la acnee până la psoriazis), afecţiuni articulare şi afecţiuni respiratorii.

Nu trebuie însă confundată cu alergia alimentară, care are reacţie imediată. Consumul unor alimente la care se prezintă alergie duce la reacţii, precum simple erupţii cutanate, edemuri şi se poate ajunge până la deces.

Studiile efectuate de York Test pe un eşantion de 800 de persoane au scos în evidenţă un procentaj îngrijorător de peste 90%, care vizează persoanele cu intoleranţă alimentară.

Dacă întocmim un top al alimentelor cele mai de temut referitor la intoleranţa alimentară, atunci pe primul loc se află drojdia, urmată de gluten, laptele de vacă şi albuşul de ou.

La capitolul legume, porumbul şi ardeiul gras sunt frecvent întâlnite în rezultatele testelor de intoleranţă alimentară.

În ceea ce priveşte fructele, citricele şi kiwi pot creea probleme multor persoane.

Medicul nutriţionist Ionuţ Ştefan recomandă părinţilor să schimbe laptele de vacă din meniul copiilor cu laptele de capră sau de oaie. În cazul în care gustul acestora nu le este pe plac micuţilor, atunci se poate opta pentru lapte de soia, de migdale sau de orez.

„Când se depistează că aveţi intoleranţă la un aliment, acesta trebuie exclus din alimentaţie timp de 3 până la 8 luni, în funcţie de gradul de toleranţă. După acest interval se poate relua consumul alimentului, dar în cantităţi moderate, o dată la două, trei zile“, explică nutriţionistul.

Medicul subliniază importanţa testării în vederea intoleranţei la anumite alimente înaintea urmării unei diete. În funcţie de rezultatele analizelor se poate construi un meniu care să dea rezultate.

Pentru a putea afla dacă aveţi intoleranţă alimentară este de ajuns să vă programaţi pentru testare la numerele de telefon: 0725 - 44.44.45, 021 – 210.26.26.