Tabagismul este cea mai răspândită dependenţă în rândul populaţiei lumii, chiar dacă pericolele şi riscurile pentru sănătate ale fumatului sunt cunoscute şi explicate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există peste 100 de milioane de fumători, din care 4 milioane mor anual din cauza bolilor asociate fumatului.

Pe lângă substanţa care provoacă dependenţa, nicotina, ţigările conţin aproximativ 4000 de chimicale, iar peste 50 sunt cancerigene: amoniac, acetonă, monoxid de carbon, formaldehidă, gudron, arsenic, buran, cadmiu, metanol sau poloniul 210 (element radioactiv cancerigen).

Iată, aşadar, câteva motive pentru care ar trebui să renunţi la fumat!

Fumatul afectează memoria

Studii recente au arătat că persoanele care încep să fumeze de la vârste fragede prezintă un risc mai mare să sufere de probleme de memorie şi alte tulburări mentale în viitor.

Fumatul poate provoca diabet

O cercetare publicată în Jurnalul Asociaţiei Americane de Medicină, care a analizat şi strâns date din peste 25 de studii realizate la nivel mondial, a concluzionat că fumătorii au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticaţi cu diabet de tip 2 spre deosebire de nefumători.

Riscul este şi mai mare în rândul persoanelor care fumează peste 20 de ţigări zilnic.

Fumatul poate provoca infecţii

Dependenţa de tutun, respectiv fumul inhalat, poate deteriora membranele mucoase care protejează sistemul respirator. În plus, fumatul scade imunitatea generală a organismului, astfel că acesta luptă mai greu cu infecţiile.

Fumatul înseamnă îmbătrânire prematură

Pielea fumătorilor se ridează mai repede, iar efectele sunt mai pronunţate în cazul femeilor. Amploarea efectelor asupra pielii depinde de numărul ţigărilor fumate zilnic.

Totodată, pielea celor care fumează are nuanţe de gri din cauza vasocontricţiei - pielea primeşte mai puţin oxigen şi substanţe nutritive, fiind afectate astfel colagenul şi elastina, proteinele care conferă elasticitate şi fermitate epidermei.

Fumatul poate provoca instalarea menopauzei premature

Fumătoarele prezintă un risc mai ridicat de infertilitate din cauza dezechilibrelor hormonale asociate fumatului. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme.

Fumatul afectează vederea

Tabagismul este asociat cu degenerescenţa maculară, o boală care, în cazuri cronice, poate provoca orbire. De altfel, fumătorii activi prezintă mai multe şanse să dezvolte probleme de vedere pe termen mediu şi lung.

Fumatul implică apariţia mai multor tipuri de cancer

Tabagismul este cauza principală a cancerului pulmonar şi altor tipuri de cancer ale aparatului respirator.

Astfel, se estimează că există peste 1 milion de cazuri de cancer provocate de fumat şi, de multe ori, printre persoanele afectate se numără şi fumătorii pasivi, adică acele persoane care doar inhalează involuntar fumul de ţigară.

Fumatul poate provoca următoarele tipuri de cancer: de stomac, pancreas, rinichi, vezică sau col uterin.