Somnul este un proces fiziologic natural şi reversibil, care ne ,,ocupă'' aproximativ o treime din viaţă şi are funcţie de refacere a organismului.

Un adult are nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn zilnic. Iată ce trebuie să mai ştii despre somn!

- Un pui de somn (o perioadă scurtă de somn) poate stimula vigilenţa, memoria şi creativitatea unei persoane. În plus, moţăitul în timpul zilei te va ajuta să ai un somn odihnitor şi adânc noaptea.

- Perioada ideală pentru a trage un pui de somn este cuprinsă între orele 13:00 şi 16:00 şi nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute. În cazul în care puiul de somn are loc mai târziu de ora 16:00 este foarte probabil ca el să interfereze cu somnul din timpul nopţii.

- De asemenea, dacă depăşeşti durata de 20-30 de minute, este foarte posibil să te trezeşti ameţit şi să te simţi uşor iritat.

- Ştiai că dacă tragi un pui de somn rapid, imediat după ce ai băut o ceaşcă de cafea sau de ceai, te vei simţi mai odihnit?

- Privitul la televizor nu te ajută să adormi mai repede. Dimpotrivă, televizorul are rol stimulant şi perturbă somnul din timpul nopţii. Data viitoare când te bagi în pat, uită de televizor şi de orice dispozitiv luminos de citit, cum ar fi smartphone-ul!

- Multe persoane consideră că alcoolul le face să adoarmă mai repede. Acest lucru este parţial adevărat. Într-adevăr, consumul de alcool te face să adormi mai repede, însă vei avea parte de un somn întrerupt şi agitat, astfel că nu te vei odihni suficient.

- O noapte albă cu prietenii te afectează mai mult decât ai crede - nivelul de concentrare este mai scăzut şi ai nevoie de 2-3 zile pentru a reveni la normal.

- Informaţia potrivit căreia doar persoanele depresive sau care suferă de stări de anxietate sunt insomniace este un mit. Insomnia poate interveni în cazul oricui şi este provocată de diverşi factori, începând de la propriul comportament la administrarea unor medicamente.

- Dacă te confrunţi în mod repetat cu stări de somnolenţă sau dacă eşti somnoros în cea mai mare parte a timpului, cel mai bine este să consulţi un medic.