8 alimente care pot favoriza cancerul

1 2 jpg jpeg

Iată, aşadar, o listă cu alimentele care pot provoca sau chiar agrava cancerul!

Alimentele transgenice

Acestea sunt de fapt alimentele modificate genetic, despre care se spune că pot genera diferite boli, între care şi cancerul, mai precis substanţele utilizate pentru cultura lor pot provoca tumori.

Problema este că alimentele modificate genetic sunt mai greu de identificat. Din această categorie fac parte mai ales alimentele care conţin soia, porumb sau rapiţă (inclusiv derivatele lor). Pentru a evita consumul acestor organisme modificate genetic, alege alimente din surse naturale verificate, adică acele alimente care nu sunt cultivate prin intermediul biotehnologiei.

Carnea pasteurizată

Toate produsele de origine animală, cum ar fi parizerul, cârnaţii, crenvurştii, şunca etc., sunt pline de conservanţi chimici (nitratul de sodiu şi nitriţi), care au rolul de a menţine aceste mezeluri proaspete pentru o perioadă cât mai îndelungată. Totuşi, consumul acestor mezeluri este asociat cu apariţia cancerului de colon.

Este important, aşadar, să se consume carne de la animale hrănite cu iarbă şi nu cu porumb.

Popcorn

Popcornul pare gustarea perfectă pentru o seară relaxantă în faţa televizorului, mai ales că se prepară atât de rapid, doar 2-3 minute în cuptorul cu microunde. Totuşi, ingredientele din punga de popcorn (la care se adaugă radiaţiile cuptorului cu microunde) sunt asociate cu cancerul sau infertilitatea. În plus, sortimentele de floricele cu aromă de unt conţin un compus numit diacetil, o substanţă care ingerată în exces poate provoca boli pulmonare severe.

De asemenea, popcornul conţine ulei de soia parţial hidrogenat, una dintre cele mai toxice grăsimi trans.

Băuturile răcoritoare sau dietetice

Acestea conţin cantităţi uriaşe de zahăr, precum şi o mare cantitate de chimicale, aditivi alimentari, coloranţi etc.

Aşa numite băuturi ,,light'' sunt încă şi mai periculoase, deoarece conţin aspartam, un îndulcitor artificial asociat cu diferite forme de cancer şi defecte de naştere. De asemenea, sucraloza şi zaharina au fost corelate cu diverse patologii.

Făina rafinată

Este un ingredient comun găsit în majoritatea alimentelor procesate, excesul de glucide fiind cel mai îngrijorător. De altfel, consumul regulat de făină rafinată creşte considerabil riscul apariţiei de cancer mamar la femei.

Optează, aşadar, pentru alimente complet integrale (cereale de culoare galbenă sau maro, de exemplu) şi evită pe cât posibil produsele de patiserie.

Zahărul rafinat

În mod similar cu făina rafinată, consumul regulat de zahăr rafinat creşte nivelul de insulină din sânge şi ,,alimentează'' dezvoltarea celulelor canceroase.

Atenţie, deci, la alimentele bogate în fructoză: siropuri, sucuri, prăjituri, sosuri, cereale şi alte băuturi răcoritoare.

Zahărul poate fi înlocuit cu succes de stevie (un îndulcitor natural) sau miere, cea mai sănătoasă alternativă.

Uleiurile hidrogenate

Acestea sunt uleiuri vegetale, care sunt transformate în grăsimi semi-tari (fiind mai uşor de manipulat şi de transportat), care prin reacţia lor cu hidrogenul, dă naştere la procesul cunoscut sub numele de hidrogenare. Utilizarea grăsimilor hidrogenate corespund cu anii '60 şi '70 fiind folosite în margarină, chips-uri, biscuiţi, prăjituri şi produse de patiserie, această perioada a apărut odată cu preocupările privind cantitatea de grăsime animală consumată.

Utilizarea lor a crescut de-a lungul anilor astfel că astăzi tot mai multe produse alimentare se prepară cu aceste grăsimi hidrogenate cum ar fi semipreparatele şi produsele de tip fast food.

Din păcate, prin procesul de hidrogenare se produce un procent de grăsimi modificate chimic numiţi acizi graşi trans sau grăsimi trans, care s-au dovedit a fi dăunătoare sănătăţii.

Fructe şi legume din producţia industrială

Te întrebi, în mod probabil, ce legătură există oare între consumul de legume sau fructe şi cancer. Ei bine, se pare că 98% din fructele şi legumele cultivate la scară industrială sunt pline de pesticide.

Pe primul loc pe lista neagră se află merele, cartofii, strugurii sau căpşunile. Acestea sunt tratate cu pesticide pentru a rezista mai bine, însă consumul lor poate crea probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea copiilor, dacă fructele şi legumele au fost consumate de mame în timpul sarcinii (un IQ scăzut, deficit de atenţie etc.)