Suntem tentaţi să exagerăm cu mâncarea în perioada Sărbătorilor şi riscăm să ne dăm peste cap organismul. Mihaela Gologan, medic specialist diabet zaharat, nutriţie si boli metabolice, ne învaţă să ne păstrăm o dietă echilibrată.

Alungă grăsimile din alimentaţie. Evită prăjelile, consumă doar carne slabă, fii atent la tipul de brânzeturi consumate. Telemeaua are în jur de 20% grăsime, caşcavalul 30-35%, iar brânza de burduf 50%. Ele pot fi înlocuite cu brânză de vaci, caş sau urdă, care sunt slab calorice.

Evită consumul de alcool. Alcoolul înseamnă 7 calorii pentru fiecare gram consumat şi este considerat factor de risc pentru apariţia obezităţii. Atenţie la bere şi sucuri.

Atenţie la carbohidraţi! Dacă îi consumi în exces, ei vor fi transformaţi în lipide. Îi găseşti în cereale integrale, leguminoase, fructe dar şi în pâinea albă, cartofi şi foietaje. Alege să consumi fructe proaspete care au în plus fibre ce scad absorbţia glucidelor. Evită băuturile carbogazoase sau necarbogazoase. Bea apă sau ceaiuri tradiţionale, neîndulcite, în niciun caz nu-ţi potoli setea cu suc de fructe, lapte sau iaurt. Acestea sunt alimente cu un important conţinut caloric!

Scapă de dulciuri, deoarece acestea au grăsimi hidrogenate în cantitate mare.

Mănâncă puţin şi des. Eviţi astfel înfometarea şi îţi menţii arderile metabolice la un nivel corespunzător. Stabileşte un program regulat cu trei mese şi una-două gustări.

Nu mânca prea mult la o singură masă! Încearcă să alegi porţii potrivite cu nevoile tale, nu e nici o ruşine dacă mai laşi în farfurie.

Nu te uita la televizor în timp ce mănânci! Mănâncă doar la masă, într-o atmosferă relaxată. Evită să faci altceva în acest timp, cum ar fi cititul, statul la calculator sau privitul la televizor.