În ultima vreme, apetitul sexual diminuat, disfuncţiile erectile sau chiar impotenţa sunt problemele cu care se confruntă, din păcate, din ce în ce mai mulţi tineri. De ce se întâmplă acest lucru? Cauzele principale au la bază factori psihologici, de puţine ori fiind vorba despre afecţiuni medicale.

Factorii psihologici care dezechilibrează viaţa sexuală sunt diverşi, însă de cele mai multe ori putem vorbi de stres – supranumit şi „boala secolului XXI”, dependenţa tot mai mare de tehnologie, care cauzează distanţare socială, probleme de relaţionare şi, implicit, apetit sexual diminuat, care în timp se poate transforma în disfuncţii erectile sau chiar impotenţă.

Pastilele au efect doar de scurtă durată

Cele mai multe dintre persoanele care au astfel de probleme, chiar şi tineri, recurg la medicamentaţie, precum Viagra, sperând că astfel nu vor mai avea disfuncţii erectile sau vor avea mai mult chef de sex.

Însă, Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, este de părere că persoana în cauză trebuie să consulte mai întâi un doctor care să îi confirme sau să îi infirme prezumtivele probleme medicale.

După aceea, în funcţie de sfatul medicului, acesta trebuie să urmeze un tratament medicamentos sau, dacă nu e cazul, să apeleze la un specialist pentru a descoperi factorii psihologici care îl împiedică să aibă o viaţă sexuală sănătoasă.

„Din practică vă spun că mulţi tineri cu care am interacţionat aveau inhibiţii de natură psihologică, fapt care îi împiedica să aibă o viaţă sexuală normală. Aceştia cred că este ceva în neregulă cu ei, că poate au o problemă medicală, însă după o simplă discuţie, am descoperit că stresul de natură emoţională este factorul principal în proporţie de 90% din cazuri”.

Tinerii din ziua de azi nu mai ştiu de fapt cum să relaţioneze, comunicarea petrecându-se în mare parte în mediul virtual, ceea ce conduce pe de o parte la o disociere profundă de nivelul emoţional al fiinţei dar şi de cel sexual.

„În plus, unul dintre factorii cu cea mai mare importanţă este sentimentul de vină sau păcat pe care oamenii îl simt atunci când au mai mulţi parteneri, mai ales dacă sunt într-o relaţie stabilă. Pe de altă parte, un alt factor major de stres este teama de performanţă, sau mai bine zis, lipsa ei” declară Eugen Popa.

Cum pot fi rezolvate disfuncţiile erectile

Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză recomandă, de ani buni, tehnici de vizualizare mentală şi autohipnoză care produc modificări psihologice profunde şi rapide.

Iată în ce constă o astfel de tehnică!

1. Respiră adânc de 3 ori. Cu fiecare expiraţie îţi imaginezi cum goleşti mintea, iar cu fiecare inspiraţie te umpli de calm şi relaxare, pătrunzând în acelaşi timp mai adânc în mintea ta.

2. Încordezi şi relaxezi muşchii corpului, pe grupe, gradat, de jos în sus.

3. Vizualizează o cameră, precum Turnul de Control de la aeroport sau o cameră de control a unei companii de protecţie, cu multe monitoare şi aparatură de înaltă clasă.

4. Creează mental, proiectând pe ecran, puterea de control şi performanţa sexuală pe care o ai acum, pe o scală de la 1 la 100.

5. Observă unde te situezi acum, iar apoi mută „acul” mai sus pe scală, observând în acelaşi timp senzaţiile din trup.

6. Când faci această acţiune mentală, asigură-te că foloseşti toate simţurile şi că spaţiul mental (camera de control) este la fel de real precum spaţiul fizic în care te afli.

7. Odată ce ai ajuns la nivelul dorit, rămâi acolo câteva minute şi observă cu toate simţurile, modificările şi schimbările survenite. Imaginează-ţi că ele există deja, iar acum nu faci decât să te bucuri de ele.

Acest exerciţiu poate dura între 5 şi 15 minute.