7 mituri despre naştere

1 2 jpg jpeg

„E mai uşor să naşti dacă ai şolduri mari”

Există preconcepţia că femeile cu şolduri proeminente vor naşte mai uşor în comparaţie cu cele cu şolduri înguste, la fel cum se crede şi că dimensiunea fătului va uşura sau va îngreuna naşterea. În realitate, lucrurile stau diferit. Oasele fătului nu sunt încă sudate, permiţând încadrarea şi deplasarea prin canalul de naştere, care se lărgeşte pentru a permite expulzia acestuia. În concluzie, naşterea va fi mai uşoară în funcţie de poziţia copilului din acel moment, nu de mărimea sa, iar mărimea şoldurilor nu contează, ci forma şi lăţimea pelvisului.

„Nu mai poţi naşte natural dacă ai făcut cezariană”

Nu este o regulă. Dacă la prima sarcină ai făcut cezariană, a doua oară există posibilitatea de a naşte normal. În funcţie de motivele pentru care s-a recurs prima oară la cezariană şi de starea sănătăţii din timpul celei de-a doua sarcini, medicul va decide care este cea mai potrivită variantă pentru tine.

„Anestezia epidurală poate afecta copilul”

Există riscuri şi efecte secundare asociate cu anestezia epidurală folosită pentru ameliorarea durerii din timpul naşterii. Aceasta scade senzitivitatea din jumătatea inferioară a corpului şi poate determina grăbirea naşterii şi folosirea forcepsului. Mitul conform căruia mamele care optează pentru anestezia epidurală pun în pericol fătul este neadevărat. În schimb, durata naşterii se poate mări.

„Gemenii pot veni pe lume doar prin cezariană”

Dacă primul făt care se naşte se află poziţionat cu capul în sus, naşterea vaginală i-ar putea pune în pericol viaţa. În schimb, dacă ambii copii sunt cu capul în jos, doctorii consideră că este mai sigur să se recurgă la naşterea pe cale naturală decât la cea prin cezariană.

„A doua naştere este mai puţin dureroasă”

Este adevărat că următoarele naşteri care vor urma după prima vor fi mai rapide, deoarece cervixul, muşchii pelvieni şi canalul de naştere sunt deja „antrenaţi“ de la prima naştere, încât de la perioada contracţiilor până la dialataţiile complete va trece mai puţin timp. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că sarcina va durea mai puţin, ci de fapt va dura mai puţin.

„Poţi naşte doar stând pe spate”

Aproape mai bine de jumătate din femei nasc aşezate pe spate. Foarte puţine aleg să dea naştere stând într-o parte sau în şezut ori sprijinite pe palme şi pe genunchi. Doctorii susţin că una dintre cele mai confortabile şi mai puţin dureroase este cea în care viitoarea mămică stă într-o poziţie verticală. Faza travaliului se va scurta şi va fi mai uşoară, riscul folosirii forcepsului pentru extragerea copilului va fi redus, iar durerea mult mai mică.

„Cezariana este cea mai uşoară metodă de naştere”

Deşi poate părea mai uşoară, în realitate, cezariana necesită un timp de recuperare mai mare decât naşterea pe cale naturală. De aceea, este o metodă la care se recurge de obicei doar dacă este absolut necesar. Cezariana implică şi o mulţime de riscuri precum apariţia cheagurilor de sânge, infecţiile şi sângerarea. În plus, orice sarcină este unică şi diferă de celelalte, indiferent de metoda aleasă. Sfat Deşi este practicată ca o intervenţie de rutină, epiziotomia nu este obligatorie în cazul naşterii naturale. Consultă-te cu medicul tău pentru a vedea dacă este absolut necesară!