Medicii raspund / Sarcina si copii »

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre testul de sarcină

Autor: Simona Stănoi | 03 August, 14:27 | 0 comentarii

Probabil că puține sunt femeile care, odată ce și-au început viața sexuală, nu și-au făcut măcar un test de sarcină. Uneori, poate cu temere, alteori, cu speranța în suflet pentru realizarea unui mare vis, cel de a deveni mamă.


Când este indicat să-l faci, cum se face folosește cel mai corect, dar și care este rata de precizie a unui test de sarcină sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Testele de sarcină din ziua de azi sunt foarte precise, mai ales dacă le folosești corect. De multe ori, din grabă ori neatenție, instrucțiunile de folosire rămân frumos împăturite în cutia produsului, astfel că rezultatul testului de sarcină poate fi unul incorect pentru că a fost folosit în mod greșit. Iată ce trebuie să știi despre testul de sarcină și cum trebuie să-l folosești:


1.    Testul de sarcină măsoară nivelul unui hormon - gonadotropină corionică umană (HCG) - prezent în corpul femeii atunci când există o sarcină. Acest hormon apare, în sânge și urină, în 10-14 zile de la momentul concepției.


2.    Testul de sarcină poate fi de urină sau de sânge, ne-a precizat dr. Vythoulkas. Prima categorie se poate face acasă, foarte ușor, prin colectarea urinei într-un recipient și înmuierea bățului de testare sau prin plasarea lichidului direct pe banda chimică sau capătul testului. Este necesară așteptarea a 1-2 minute, timpul optim este indicat întotdeauna pe hârtia de instrucțiuni a fiecărui produs, iar rezultatul poate apărea în mod diferit, de asemenea, diferă de la producător la producător. Testul de sarcină prin analiza sângelui se realizează doar în clinici, iar rezultatul sosește în câteva zile.


3.    Cel mai bun moment pentru a efectua un test de sarcină este dimineața, atunci când urina este mai concentrată, însă la momentul actual există și teste precise în orice perioadă a zilei.


4.    În cazul întârzierii menstruației, pentru un rezultat cât mai corect, se efectuează la 14 zile de momentul actului sexual.


5.    Dacă au fost efectuate corect și au fost respectați timpii de așteptare a rezultatului, acuratețea unui test de urină este de până la 97%. De asemenea, este de reținut că nerespectarea acestor reguli simple poate duce la un rezultat fals, a mai completat dr. Vythoulkas.


6.    Un nivel ridicat de gonadotropină corionică umană (HCG) se poate înregistra și în cazul existenței unor cancere (de sân și pulmonar), dar și în cazul în care femeia urmează anumite tratamente (unele medicamente care conțin HCG pot altera rezultatul testului și pot duce la apariția unor rezultate false).


7.    Dacă a existat un contact sexual neprotejat, ai deja un test de sarcină negativ, dar ai primele semne de sarcină, se impune efectuarea unui test secundar la o săptămână distanță de primul, precum și a unei programări la medicul ginecolog pentru investigații.


 

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »