7% dintre români suferă de diabet de tip II

1 2 jpg jpeg

Conform Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în prezent sunt peste 371 milioane de persoane cu diabet la nivel global, iar la nivel naţional sunt estimate 1.506.000 persoane cu diabet (aproximativ 7%), România clasându-se în primele 10 ţări din Europa privind incidenţa diabetului.

Adevăratele pericole ale diabetului de tip II sunt datorate complicaţiilor acestei boli. Prin evoluţia bolii, hiperglicemia determină afectarea progresivă a vaselor de sânge din diferitele organe şi ţesuturi, ceea ce poate duce la complicaţii cronice grave care, în timp, pot cauza orbire, insuficienţă renală, amputaţii de membre inferioare, accident vascular sau infarct.

„Numărul bolnavilor de diabet care dezvoltă complicaţii a crescut cu până la 25% în ultimii ani, ţinând cont şi de faptul că, la nivel global, mai mult de 50% dintre cei care suferă de diabet nu conştientizează că sunt bolnavi. Trebuie să menţionez faptul că diabetul de tip II, prin complicaţiile pe care le produce, este principala cauză de orbire neaccidentală la adulţi, amputaţie şi insuficienţă renală”, explică dr. Cristian Guja, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ,,Prof. Dr. N.C. Paulescu”.

Setea continuă, semn al diabetului de tip II

Diabetul de tip II este diagnosticat la 90% dintre diabetici, în timp de diabetul de tip I (cel care conduce la dependenţa de insulină) se regăseşte doar la 10% dintre bolnavi. Simptomele care ar trebui să alarmeze în cazul diabetului de tip II sunt: urinarea frecventă, setea exagerată şi scăderea în greutate. Urmărind evoluţia acestei boli în ultimii ani, specialiştii estimează că, în 2030, jumătate de miliard din populaţia lumii va fi diabetică.

Această evoluţie rapidă poate fi prevenită printr-un stil de viaţă echilibrat, reducerea consumului de zahăr şi grăsimi, dar şi monitorizarea atentă a alimentaţiei copiilor.

,,Este foarte important să ne cunoaştem organismul şi să fim atenţi la semnalele pe care acesta ni le transmite, astfel încât de fiecare dată când ceva nu este în regulă să facem demersuri pentru a depista cât mai repede instalarea diabetului. Aproape jumătate din cazurile de diabet de tip II ar putea fi prevenite dacă pacienţii ar sesiza la timp primele semne şi ar acţiona în timp util”, a declarat dr. Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.