Ceea ce mănânci sau bei are un impact major asupra felului cum arăţi. Iată cele mai eficiente alimente şi băuturi care te ajută să te menţii în formă.

1. Fructele uscate şi nucile
Ia-le la serviciu şi ronţăie de câte ori simţi nevoia să iei o gustare. Un pumn de fructe uscate şi nuci sau seminţe pe zi pot îmbunătăţi circulaţia şi tonusul muscular. Noi studii au relevat că sunt surse bogate în vitamina E, acizi omega-3, care previn bolile de inimă şi îmbătrânirea prematură.

2. Peştele
Dintre toate produsele animale, peştele este cel mai sănătos, având un conţinut ridicat de proteine şi scăzut în grăsimi. Acizii omega-3, împreună cu alţi nutrienţi protejează vasele de sânge de arterioscleroză şi previn hipertensiunea. Chiar dacă eşti un “carnivor” convins, ar fi bine să alternezi zilele în care mănânci carne roşie cu cele în care consumi peşte.

3. Uleiul de măsline
Acesta creşte procentul colesterolului bun din sânge, scăzând riscul de a face un infarct sau un atac cerebral. Totodată, protejează tenul de îmbătrânire prematură. În aceeaşi categorie intră uleiul de nuci şi susan.


4. Carbohidraţi nerafinaţi
Alege pâinea neagră, cerealele integrale, orezul brun şi zahărul nerafinat. Ca regulă: tot ce e brun e bun. Acestea previn diabetul, bolile de inimă, artrita şi alergiile.

5. Fructele de pădure
Murele, zmeura sau fragii au un conţinut ridicat în antioxidanţi, care-ţi ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi şi să elimine toxinele, care sunt de multe ori cauza oboselii cronice şi a lipsei de energie.


6. Apa plată
Cea mai bună băutură posibilă este apa filtrată, fără minerale adăugate. Spală corpul de toxine şi de chimicalele cu care îl încarci în fiecare zi. Dacă nu-ţi place apa simplă, poţi adăuga puţină lămâie în ea, poţi bea sucuri naturale sau ceai de plante neîndulcit. Când bei suc, ai grijă să-l diluezi, pentru că are un conţinut prea mare de glucide: o parte suc şi trei părţi apă filtrată.


7. Ceaiul verde
Te energizează uşor şi are un conţinut ridicat de antioxidanţi care te păzesc de cancer. Totodată, s-a dovedit prin studii că previne şi tratează arterioscleroza. Şi asta nu e totul: consumul de ceai verde combinat cu exerciţii fizice, te ajută să slăbeşti.