60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără sfatul medicului

1 2 jpg jpeg

Rezultatele unui studiu recent, realizat în luna martie, de ARPIM, au arătat că 60% dintre părinţi obişnuiesc să administreze medicamente copiilor, fără a cere în prealabil sfatul medicului pediatru.

Mai mult, cercetarea a evidenţiat că 40% din respondenţi dau preventiv medicamente copiilor, inclusiv antibiotice, pentru tratarea tusei, a nasului înfundat, a durerilor de cap, de gât, fie pentru enterocolite sau anemie.

,,Chiar dacă părinţii au mai dat şi în trecut acelaşi tratament copilului, cel mai indicat este să nu adminstreze medicamente fără a avea prescripţia sau măcar indicaţia unui medic specialist. Astfel, creşte riscul de toxicitate asupra ficatului, poate fi mascată o altă afecţiune, fie pot apărea probleme precum cele digestive, cardiace sau chiar convulsii. Şi atunci părintele în loc să-şi ajute copilul, îi face mai mult rău”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pentru a atrage atenţia părinţilor asupra acestei probleme, ARPIM, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, au lansat campania ,,Medicamentele nu sunt bomboane“, care se va desfăşura până la sfârşitul acestui an.

Prin intermediul evenimentelor, adresate părinţilor şi bunicilor, autorităţile vor explica celor care se ocupă de creşterea copiilor mai multe despre riscurile automedicaţiei.

Mai multe informaţii privind campania poţi afla accesând site-ul www.medicamentelenusuntbomboane.ro.