6 motive să mănânci zilnic un măr

2 jpg jpeg

Substanţele antioxidante pe care ţi le conferă mărul reduc efectele radicalilor liberi cum ar fi afecţiuni la nivelul inimii, îmbătrânirea prematură a pielii şi apariţia ridurilor.

Pentru a combate acest lucru este bine să mănânci alimente bogate în flavonoizi care acţionează şi ca antioxidanţi, prevenind şi chiar reparând deteriorarea celulelor, dar şi inflamaţiile. Astfel că, vei reduce şansa de a te îmbolnăvi de Alzheimer, unele tipuri de cancer, boli cardiovasculare şi multe altele.

Cele 6 atuuri ale consumului de mere

Mărul conţine 6 flavonoizi extrem de folositori pentru sănătatea omului. Aceşti compuşi vegetali redau plantelor nuanţe vii şi intense: albastru, violet, verde smarald, galben, roşu şi portocaliu.

Cele 6 substanţe sunt: procianidina B2, kaempferolul, miricetina, epicatechina, quercetina şi acidul clorogenic.

Procianidina B2

Conform specialiştilor, este un antiinflamator foarte puternic, protejând celulele creierului de inflamaţii. De asemenea, stimulează creşterea rapidă a părului. Are un aport deosebit în prevenţia şi ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer. Şi la capitolul riduri ajută în prevenirea lor.

Kaempferolul

Despre acesta, oamenii de ştiinţă spun că reduce deteriorarea celulelor şi a codului lor ADN. Şi acest compus ajută în prevenirea afecţiunilor inimii şi are proprietăţi care combat inflamaţiile. Reduce riscul de melanom şi cancer pancreatic.

Miricetina

Are proprietăţi anticancerigene. Unele studii făcute pe animale au demonstrat că ar da rezultate în cazul cancerelor de piele, colon şi pancreatic. Acest flavonoid are rolul de a inhiba oxidarea colesterolului de tip LDL, care este unul dintre factorii de risc în infarct şi atac vascular cerebral.

Citeşte şi: Dieta cu mere

Epicatechina

Despre ea s-au făcut numeroase cercetări care au scos la iveală faptul că are un rol deosebit în reducerea depozitelor de grăsime dar şi în combaterea degenerării arterelor. Acest compus este un polifenol ce se regăseşte în mere. Se vorbeşte despre el că micşorează rata de apariţie a cancerului, a diabetului, a bolilor de inimă şi îmbunătăţeşte memoria.

Quercetina

Creşte imunitatea, reduce inflamaţia, în special în situaţia bolilor cardiovasculare. Tot acest pigment din măr reduce alergiile şi anumite studii efectuate în vitro au relevat că ar încetini procesul de creştere a celulelor canceroase.

Acidul clorogenic

Are şi el, ca şi ceilalţi flavonoizi menţionaţi mai sus, puternice calităţi antioxidante şi antiinflamatorii. Compusul fenolic este de mare ajutor pentru cei care vor să slăbească. Totuşi dacă vrei neapărat să scapi de kilogramele în plus e mai bine să încerci extractul din boabe de cafea verde, deoarece reprezintă o sursă nemaipomenită de acid clorogenic.

Coaja mărului trebuie îndepărtată sau nu?

Cele mai multe substanţe cu rol antioxidant se regăsesc chiar în coaja fructului. Pentru a obţine toţi nutrienţii ar fi indicat să n-o arunci. Însă majoritatea merelor din comerţ au fost stropite cu pesticide şi acestea nu sunt deloc sănătoase. Găseşte o sursă de mere din agricultura organică. Chiar şi aşa, spală bine fructele înainte de a le mânca.

Ştiai că...

...mărul Pink Lady este considerat cel mai sănătos din lume? În urma unui studiu efectuat la Universitatea Australiei de Vest s-a descoperit că acest fruct are cel mai ridicat nivel de flavonoizi (compuşi din legume şi fructe care dau culoarea lor). Aceştia funcţionează ca antioxidanţi foarte puternici, iar la mere se regăsesc în coaja lor.