Stomatologia este un domeniu medical care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Tratamentul cu implant dentar a devenit o procedură simplă şi rapidă de înlocuire a dintelui natural.

Cu ajutorul noilor tehnologii, medicii stomatologi te ajută să obţii rezultate excelente, chiar şi în cazul în care îţi doreşti un sistem întreg de implanturi dentare. Acestea sunt recomandate tuturor persoanelor care şi-au pierdut toţi dinţii şi care îşi doresc să aibă din nou o dantură sănătoasă şi funcţională, din toate punctele de vedere. Totuşi, există câteva mituri legate de tratamentele cu implanturi dentare. Iată 6 dintre ele: 

Orice stomatolog poate să pună un implant dentar? 

Atunci când vorbim despre tratamentul cu implanturi dentare, trebuie să ţinem cont de faptul că pe lângă procedura inserării şurubului în os, în unele cazuri, este necesar ca medicul să refacă atât osul, cât şi gingia în jurul implantului. Tocmai de aceea, în ziua de astăzi, un medic stomatolog nu le mai face pe toate. Fiecare îşi alege specializarea pe care vrea să o urmeze mai departe.  

Persoanele care au probleme de sănătate nu au voie să îşi pună implant dentar 

Un mit fals! O persoană care are o anumită problemă generală de sănătate, cum ar fi osteoporoză, boli de inimă sau chiar diabet, poate să opteze pentru inserarea unui implant dentar doar dacă poate să treacă şi peste o extracţie dentară. Un medic specialist verifică, în primul rând, starea generală de sănătate şi istoricul medical. Dacă persoana este echilibrată şi dacă are un tratament corect dat de către medicul curant, poate să opteze cu uşurinţă pentru realizarea intervenţiei cu implanturi dentare. 

Organismul respinge implantul dentar 

Implantul dentar este realizat dintr-un material biocompatibil, mai exact din titan. Acesta permite cu uşurinţă integrarea în osTocmai de aceea, organismului îi este foarte uşor să se acomodeze cu acest corp străin. Totuşi, multe persoane evită înlocuirea dintelui pierdut cu implantul dentar din simplul fapt că implantul dentar este respins de către organism. Un alt mit falsÎn primul rând, organismul uman nu respinge niciodată implantul, acesta este respins, de cele mai multe ori, de infecţie. Potrivit Healthline, aceasta poate să apară din cauza unei igiene orale deficitare în perioada de vindecare. 

 

Implantul dentar doare 

Acest mit este unul dintre cele mai întâlnite în rândul persoanelor care refuză tratamentul cu implanturi dentare. În timpul intervenţiei, durerea este inexistentă, deoarece se realizează doar cu anestezie. De asemenea, se poate opta şi pentru sedarea conştientă, unde, pe lângă medicul specializat în chirurgie sau implantologie, va fi prezent şi un medic specialist ATI, care asistă pe toată durata intervenţieiTotuşi, după realizarea acestei proceduri şi după ce efectul de anestezie dispare, poate apărea un mic disconfort. Însă, nu trebuie să îţi faci griji, acest lucru este perfect normal, iar dacă respecţi indicaţiile şi medicaţia dată de către stomatologperioada de vindecare nu ţi se va părea grea.  

Implantul dentar nu rezistă întreaga viaţă 

Organismul fiecăruia dintre noi este complet diferit, iar durata de viaţă a implanturilor dentare diferă şi ea. Este bine să ştii că rezistenţa  unui implant dentar ţine foarte mult de materialul din care este realizat. De aceea, singurul şi cel mai eficient material este titanul. Acesta îţi oferă o garanţie lungă, de peste 20 de ani, dar şi un dinte perfect sănătos, ce este funcţional la fel ca dintele natural. Totodată, pe lângă inserarea implantului şi imediat după perioada de vindecare, implantului i se ataşează un bont protetic şi o coroană dentară. De asemenea, coroana este realizată de către un medic specialist în protetică dentară, cu ajutorul unei aparaturi moderne. 

Implantul dentar este greu de întreţinut 

Greşit! Implantul dentar presupune aceeaşi rutină de îngrijire precum a dinţilor naturali. Periajul dentar, realizat dimineaţa şi seara, utilizarea aţei dentare şi a apei de gură sunt absolut necesare în fiecare zi. De asemenea, vizitele periodice la stomatolog, o dată la şase luni, sunt la fel de importante în viaţa noastră. Fie că avem implanturi dentare sau nu, controalele periodice sunt esenţiale pentru ca medicul să verifice posibilele apariţii ale problemelor orale. 

 

Sursă poză: Unsplash