6 greşeli pe care părinţii le pot evita

1 2 jpg jpeg

1. Te panichezi mult prea des

,,Multe părinţi au reacţii exagerate când cel mic scuipă, tuşeste un pic diferit sau se strâmbă mai mult decât de obicei. Mai greu e că cel mic ajunge să preia din starea de anxietate a părintelui”, explică Leon Hoffman, psihoanalist la Centru Părinte-Copil ,,Pacella” din New York.

Dacă ajung să se agite şi să se supere din cauza fiecărui lucru nou pe care îl face copilul, părinţii pierd chiar trăirile deosebite de care au parte în primul an de viaţă al celui mic. ,,Bebeluşii sunt mai rezistenţi decât credem noi, aşa că nu este cazul să facem din ţânţar-armăsar”, mai adaugă Leon Hoffman.

2. Nu laşi copilul să plângă deloc

,,Majoritatea părinţilor cred că treaba lor este să se asigure că cel mic nu plânge. Iar asta se întâmplă deoarece părinţii asociază plânsul copilului cu o greşeală pe care ei au făcut-o”, spune Jennifer Walker, medic pediatru.

Copiii plâng chiar şi atunci când sunt sătui şi nu au probleme de sănătate…deoarece plânsul face parte din ceea ce reprezintă micuţul, în special în primii ani de viaţă.

3. Trezeşti copilul ca să-l alăptezi

Greşeală sau o simplă neînţelegere? Exceptând primele luni de viaţă, când bebeluşul trebuie hrănit din trei în trei ore, în perioada următoare alăptarea/hrănire lui se face ,,la cerere”.

Mai exact, pe parcursul nopţii nu-l trezi dacă el doarme liniştit. Astfel, vei ajunge să-i strici programul de somn. Nu uita că cel mic are capacitatea de a cere atunci când îi este foame.

4. Nu neglija sănătatea orală în primii ani de viaţă

,,Mulţi părinţi nu se gândesc la sănătatea orală a celui mic decât atunci când e prea târziu. Este foarte important să-l încurajezi vorbindu-i de sănătatea orală încă din clipa în care el începe să înţeleagă”, explică Saul Pressner, medic oftalmolog din New York. Sfaturile specialistului:

- foloseşte un tifon pentru a curăţa după baie cavitatea bucală a copilului; - obiceiul părinţilor de a da copiilor suc de fructe înainte de culcare creşte riscul de apariţie a cariilor de biberon.

5. Nu-ţi ignora căsnicia!

,,Chiar dacă grijile privind creştere copilului sunt copleşitoare, nu uita că este foarte important să ai grijă şi de căsnicia ta. Cuplurile care rămân conectate la ideea de căsnicie sunt şi cele care se descurcă mai bine când vine vorba de creşterea celui mic”, spune John C. Friel, psiholog.

La fel de important este ca părinţii să evite să se certe în faţa copilului, chiar şi când acesta este mic şi se presupune că nu înţelege. Agitaţia de la părinţii se transmite uşor la cel mic.

,,Mulţi părinţi ajung să aplice pe cei mici sfaturile pe care le primesc de la alţi părinţi la locurile de joacă sau în alte circumstanţe. De cele mai multe ori, metodele folosite de ceilalţi părinţi nu funcţionează în totalitate dacă sunt aplicate pe copil”, explică Jennifer Walker, medic pediatru.

De aceea, specialiştii sfătuiesc părinţii să aleagă sfaturile bune dintre toate cele pe care le primesc pentru a nu afecta creşterea sau sănătatea copilului. Filtrarea sfaturilor este cu atât mai important când vine vorba de medicaţia pe care trebuie să o alegi pentru copilul tău.