6 beneficii psihologice ale înjuratului

1 2 jpg jpeg

Înjuratul se află în strânsă legătură cu emoţiile – aşadar poate fi o formă importantă de exprimare. Amy Zile, autoarea unui studiu pe acest subiect, a spus: “Studiul nostru a descoperit că atunci când am crescut nivelul de excitare emoţională, aceştia au devenit mai pricepuţi la înjurături, în aşa fel încât au fost capabili să reproducă un număr mai mare de diferite cuvinte şi expresii – înjurături într-un interval de 1 minut. Asta oferă sprijin experimental al teoriei cum că înjuratul este un limbaj emoţional.”

1. Te face mai puternic

Înjuratul nu este doar o reacţie la un sentiment nervos ci şi o modalitate de a-ţi descărca nervii. Înjuratul cu moderaţie te poate face să te simţi mai puternic. Este un fel de mecanism de adaptare. Bineînţeles, înjuratul nu funcţionează la fel de bine dacă este folosit în mod frecvent. Ar trebui păstrat pentru momentele în care chiar este nevoie de el.

2. Reduce din durere

Există un motiv foarte bun pentru care înjurăm când ne lovim: ameliorează senzaţia de durere. Un studiu a descoperit faptul că oamenii sunt capabili să-şi scufunde mâinile în apă cu gheaţă pentru mai mult timp, dacă repetă înjurături. Dr Richard Stephens, expert în psihologia înjuratului, spune: “Înjurăturile există de secole şi este un fenomen lingvistic uman aproape universal. Atinge foarte uşor centrele emoţionale ale creierului şi pare să se ivească în partea dreaptă a creierului, în timp ce majoritatea funcţiilor care susţin şi generează limbajul se află în emisfera stângă a creierului”.

3. Activează părţi vitale ale creierului

Înjurăturile activează părţi ale creierului care sunt vitale pentru răspunsurile de “luptă sau fugă.” Motivul este simplu, înjuratul este asociat cu activarea unei zone din creier numită amigdala, care controlează şi monitorizează această reacţie de luptă sau fugi. În cazul înjuratului, activarea amigdalei conduce la o reacţie de tip „luptă” ceea ce conduce la o mai mare circulaţie sanguină şi la o desensibilizare la senzaţii corporale, adică la durere. Auzind pe cineva înjurând ne poate oferi o tresărire de exaltare care poate da viaţă unei proceduri monotone. O înjurătură bine plasată poate face minuni în captarea atenţiei oamenilor.

4. Îţi dă putere de convingere

Lipsa pasiunii poate fi fatală în încercarea noastră de a-i convinge pe ceilalţi de punctul nostru de vedere. O modalitate neconvenţională este folosirea unei mici şi nevinovate înjurături. O simplă înjurătură poate fi de folos chiar şi într-un context relativ formal, cum ar fi o lectură. Atunci când arăţi o trăire, publicul observă, îţi acordă creditul de sinceritate şi este mult mai probabil ca mesajul tău să le ajungă la suflet. (Notă: studiul a testat numai folosirea ‘fir-ar să fie’, nimic mai puternic.

5. Este semn al unui vocabular bun

Oamenii care cunosc multe cuvinte-înjurături deţin de asemenea şi abilităţi verbale mai puternice, a descoperit un studiu recent. Să ştii să înjuri nu este, aşadar, un semn al unui vocabular precar – de fapt, semnalizează un vocabular mai bun. O precizare: studiul nu testează sau nu sugerează cum că folosirea multor cuvinte-înjurături ar fi un semn al unui vocabular extins. Doar a testat şi a descoperit faptul că există o corelaţie între înjurături şi un vocabular mai bun.

6. Te ajută să legi prietenii

În mod ciudat, înjuratul poate fi un semn de fericire. „Înjurăturile sociale” sunt modalitate de a conecta oamenii. Au intenţia de a fi spuse în mod prietenesc şi apar de cele mai multe ori când oamenii sunt relaxaţi şi fericiţi sau, din contră, când sunt supăraţi că echipa lor favorită a pierdut, indiferent de sport.

Avertisment!

Cuvintele tabu sunt tabu pentru un motiv – pot fi deranjante sau chiar stânjenitoare pentru ceilalţi. Să înjuri este de asemenea, extrem de nepotrivit în multe situaţii.

2 png png

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional. Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte. Eugen îşi împarte timpul între Cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.