500.000 de români suferă de epilepsie

1 2 jpg jpeg

Din 2008, de când a fost fondată Ziua Mondială a Epilepsiei la nivel internaţional, este pentru prima dată când se aceasta este marcată şi în România.

Conform datelor ASPERO, 500.000 de români suferă de epilepsie. În lume, 1 din 100 de oameni au această afecţiune. În aproximativ 70% din cazuri, afecţiunea răspunde bine la tratament.

Din păcate, 3 din 10 pacienţi nu îşi pot controla afecţiunea cu tratament, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente şi necesită altfel de intervenţii sau tratamente adecvate.

“Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă cei care suferă de epilepsie şi familiile lor este stigmatizarea. Persoanele bolnave de epilepsie sunt văzute ca posedate, nebune, cu boala copilului. Sunt mituri din trecut, care nu au nimic de-a face cu realitatea. Cei afectaţi pot să fie independenţi. Este important ajutorul familiei, ca cei din jur să nu se comportecu tine ca şi când nu ai putea să te descurci singur, pentru că în unele tipuri de epilepsie poţi face la fel de multe şi la fel de bine ca ceilalţi”, explică Ileana Ştefan, director executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO), care luptă în România pentru apărarea drepturilor pacienţilor cu epilepsie.

Ca parte a campaniei de informare derulate în România cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei, reprezentanţii ASPERO vor împărţi, pe 26 martie, mii de materiale informative despre epilepsie în Capitală.

Poţi găsi mai multe informaţii despre boală, cauze, simptome, precum şi despre cum se poate acorda primul ajutor în cazul unei crize epileptice pe site-ul asociaţiei, www.aspe.ro.